Cijene do neba

Da ti pamet stane!

 

Cijene do neba: televizor od 34.999 Eura, kamera od 39.999 Eura, kompjuter sa 6 ekrana od 3.499 Eura.
 

39.999€

 

Uz izloženi televizor ove cijene najčešće se čuje: Aaah ili Ohoho. Samsung S9 84, 4K, od 84 cola, ili 215 centimetara dijagonale. Cijena 34.999 Eura. Tehnologija u njemu, ultra HD, što je četiri puta više od normalnog HD. Jedan standard koji se već etablirao u SAD i Japanu. U Evropu tek pristižu izložbeni primjerci, sa napomenom da ovdje ni nema takve vrste programa koji bi se mogli pratiti na ovim televizorima, sa ovom tehnologijom, označenom sa nazivom S9 i 4K. Zainteresiranih već ima. Onih, kojima je to finansijska “sitnica”, ali i onih pravih ljubitelja TV tehnike, koji ne žale novca za najnoviju tehnologiju. Pošto je ovo samo izložbeni primjerak, za sve one koji ga kupe, isporuka je uračunata u cijenu, i vrši se direktno iz fabrike do stana kupca.
 
34.999€
 
 

 

U prolazu, isti komentari pored jedne puno manje stvari, ali skuplje za tačno pet hiljada eura. Kamera Hasselblad H4d 200 ms, od 200 mega piksela. Cijena 39.999 Eura. Profesionalna kamera. Šta sve može. Ko bi to mogao znati? Pogledom na internet, vidi se da ih ima od 10 pa sve do ovih 40 hiljada eura. Vjerovatno oni, koji njima prave snimke, i uz najnoviju tehnologiju na gornjim televizorima, znaju šta bi sa njima radili.
 
3.499€
 

 

Na odjelu kompjutera, pored danas vrlo popularnih tableta od 7 do 10 cola dijagonale, jedna neobična postavka. Multidisplay monitor, MD 230 serie, sa šest ekrana. Cijena 3.499 Eura. Čovjeku odmah pane mi na pamet, kako paralelno, jedna ispod druge, na kompjuteru često imamo i po nekoliko otvorenih stranica. Ovako, na šest ekrana, ima se pregled šta se dešava na svakom. Da li je ovo nekom potrebno za privatnu upotrebu? Prije bi rekli, ne!  Negdje, u novinskoj ili televizijskoj redakciji, bilo bi OK. A i cijena ovakvog monitora veća je nego barem 5-6 odličnih laptopa.

Sve tri stvari prikazane su samo informativno. Prije bi rekli da su za obične smrtnike nepotrebne, skupe, i bacanje para.

Ali, ko voli nek izvoli.

Komentariši