I plememit i tvrdoglav

Spomenik magarcima širom svijeta

 

 

 

 

Na spomenik magarcu na Tržnici u Mostaru s pravom smo ponosni i spominjemo ga u svakoj prilici. Širom svijeta podignuto je na desetine sličnih spomenika. Spomenik mostarskom magarcu ima svoju istoriju i razloge zbog kojih je postavljen.
 
 
U istoriji Mostara, spominje se podatak kako je grad Mostar prije nekoliko stotina godina po prvi put dobio vodu iz vodovoda, zahvaljujući jednom magarcu. Taj prvi vodovod počeo je graditi neki dobrotvor, koji je došao u Mostar, i imao želju da tu podigne vodovod. Posao je završio zahvaljujući svom magarcu, na kome je u Mostar dovezao tovar zlata. Dobrotvor je gradio dok je teklo zlata, a pošto posao nije bio priveden kraju, odlučio je prodati magarca. Kažu, da je tog istog magarca prodavao Mostarcima čak četrdeset puta. Oni su znajući zbog čega ga prodaje, davali novac i vraćali mu magarca nazad. Tako dobijenim novcem vodovod je mogao biti dovršen. Spomenik zaslužnom magarcu nije podignut tada, jer po vjerskim običajima nije bilo dopuštao podizanje spomenika ni ljudima ni životinjama, pa prema tome ni jednom magarcu, ali je ostao spomen zahvalnosti u srcima plemenitih ljudi.
O ovom događaju, davno je pisao mostarski pisac Ilija Jakovljević i napisao slijedeću rečenicu: „Jednom, kada progres jače zakroči i ovim krajem, Mostar će valjda dobiti i kameni ili mjedni spomenik svom Magarcu Dobrotvoru“. Pisac gornjih redova nije dočekao da vidi bronzani spomenik magarcu, koji i sada, uprkos svim mogućim dešavanjima, stoji kod
Tržnice, u Mostaru.
Priča o mostarskom magarcu je jedinstvena po sadržaju. Širom svijeta podignuto je bezbroj sličnih spomenika, iz ovih ili onih razloga. Opisani u knjigama, ispričani u pričama, od onog Sancho Panse iz knjige o Don Quijoteu, do opričanog, na kome je jahao Nasradin hodža, ili onog iz priče Braće Grimm o Četiri muzikanta. Kod nas mu je posvećen cijeli film pod nazivom „Kenjac“, a svjetsku slavu je ponio donkey, koji govori u animiranom filmu „Shrek“.
Vrijedan do iznemoglosti, ponekad tvrdoglav, u nekim krajevima nazivan je i sirotinjska majka. Kod nas ga zovu magarac, kenjac, ili samo magare, u Dalmaciji tovar, u većem dijelu Evrope ezel, u Španiji burro, u Turskoj eşek, a širom svijeta donkey. Bilo kako bilo, dovoljno se malo zaunteresovati, pa širom svijeta pronaći na desetine spomenika ovoj plemenitoj životinji. Ovdje su pokazani samo neki od spomenika, postavljenih širom svijeta.
Za prisjećanje i podsjećanje.

Smail Špago
 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši