Protest u Mostaru

Točak se pokrenuo i više ga niko ne može zaustaviti

Oko tri stotine građana okupilo se u utorak na Španjolskom trgu u Mostaru, gdje su još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, te su pozvali na nastavak protesta, ali i izbjegavanje svakog nasilja.

Muharem Hindić – Mušica, mostarski aktivista za ljudska prava, kazao je kako se „točak mladih pokrenuo i više ga niko neće moći zaustaviti“.

„Danas je policija s nama i bilo ko misli da može napraviti bilo kakav incident, biće pritvoren“, dodao je Hindić.

Okupljenima se obratilo više predstavnika neformalnih skupina građana. Oni su u svojim govorima iznosili razne zahtjeve, a osnovni zahtjev oko koga se svi slažu je odlazak s vlasti aktuelnih političara i ustupanje njihovih mjesta mladim i sposobnim ljudima.

„U ovoj zemlji živi politička elita koja je za kratko vrijeme svoje vlasti opljačkala skoro sve što je vrijedilo. Danas u BiH 80 porodica u svom vlasništvu ima devet milijardi maraka“, kazala je aktivistica Frančeska Bojčić, napominjući kako je BiH danas najsiromašnija zemlja u Evropi, a po korupciji je na prvome mjestu.

Bojčić je najavila kako će demonstranti pismenim putem zatražiti ostavku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Penzionisani novinar Zdravko Puvača kazao je kako su ostavke političara nužne, ali neće biti dovoljne.

„Ostavke nisu dovoljne. Mi ćemo prihvatiti njihove ostavke, ali trebaju vratiti i posljednji opljačkani pfening“, kazao je Puvača.

Demonstranti su naglasili kako će biti uporni, te neće odustati od protesta i protestnih okupljanja dok se nešto ne promijeni.
(Fena)

NovaSloboda.ba

Komentariši