Dampyr u Mostaru

Jeste li znali?

Dampyr u Mostaru

Bonellijev antijunak, lovac na vampire, Dampyr u lovu na krvopije našao se i u Mostaru

[IMG]http://i58.tinypic.com/2d7d20h.jpg[/IMG]

Legenda o Starom mostu peto je po redu specijalno izdanje stripa Dampyr kojeg producira renomirana talijanska strip-izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore, koja već generacijama suvereno vlada ovim prostorima po pitanju stripa. Zagor, Tex, Mister No, Blek, Komandant Mark, samo su neki od likova uz koje su odrasle generacije i generacije. Dampyr je strip u nastavcima, koji je kod nas počeo izlazitu u izdanju hrvatske izdavačke kuće Strip-agent i srbijanske Beoštampa. Centralni likovi stripa su lovci na vampire, porijeklom sa Ex-Yu prostora.

Autori talijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, Mauro Boselli i Maurizio Colombo, kao predložak za strip iskoristili su, kako sami kažu, staru srpsku legendu o Dampyru, potomku vampira i žene, čija je krv jedino sredstvo koje može ubiti strašne gospodare noći. Također, u stripu je primjetan veliki uticaj Sclavijevog Dylana Doga te Sandmana i Preachera izdavačke kuće Vertigo, podružnice američkog DC-a.

Harlan Draka, kako je pravo ime Dampyra, isprva nije svjestan svoje uloge i svojih moći. Zna da je rođen tokom drugog svjetskog rata i da iz nekog, naučnicima neobjašnjivog razloga, njegovo tijelo jako sporo stari tako da on izgleda kao da ima 25 godina. Zna da mu je tokom poroda umrla majka i da mu je otac bio neprijateljski vojnik. Odgojile su ga tri misteriozne starice koje je zvao strinama, ali nije ima lagano djetinjstvo, jer su ga druga djeca mrzila i nazivala raznoraznim pogrdnim nazivima poput “đavoljevog sina” ili “vješca”. Tek tokom rata u Bosni, dakle u prvoj epizodi, Harlan se suočava sa užasom i spoznaje svoju pravu prirodu.

[IMG]http://i58.tinypic.com/ru1ag1.jpg[/IMG]

Zanimljivo je navesti da je lik Dampyra nacrtan na temelju lika glumca Ralpha Fiennesa iz filma Strange Days Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow (i to ne samo po fizičkom izgledu koliko i po prirodi lika, tipičnog “beautifull loosera”). Međutim autor ovoga stripa Bosseli napominje kako je refrence za Dampyrovo lice uzeo i od svjetski poznatog bh. muzičara Gorana Bregovića.

Priča o Dampyru počinje u jednom bosanskom selu, da bi se potom nastavila u opkoljenom Sarajevu. Crtač Majo dočarao je poznatu sarajevsku panoramu, grafite na zidovima (“etničko čišćenje”, “pokolj”), viku ljudi tokom minobacačkog napada na tržnicu te bradate snajperiste kako ubijaju civile. Na stranicama stripa prepoznaju se i Unisovi neboderi, gradska vijećnica te zgrada državne Skupštine. Također, tu su i brojne sitne reference na BiH koje se provuku kroz strip poput sanduka sa cigaretama na kojima je logo Fabrike duhana Sarajevo, i sl.

Treba istaknuti da je jedan od likova urađen i prema izgledu i karakteru jednog od najtreženijih haaških bjegunaca Ratku Mladiću – major Stanko Radek, vođa vampirske Crne Legije neodoljivo podsjeća na generala Mladića. I dok je na ovim prostorima dosada izišlo tek dvadesetak epizoda ovoga stripa, u matičnoj Italiji strip je doživio preko 100 brojeva te nekoliko specijalnih izdanja.

Legenda o Starom mostu dovodi Harlana Draku i njegov tim u Mostar na obračun sa mostarskim vampirima.

svevijesti.ba/radiosarajevo.ba

Komentariši