Političari izgubili svaki osjećaj za građane

Protest u Mostaru

Političari izgubili svaki osjećaj za građane

Nezadovoljni današnjom odlukom kolegija Skupštine HNK-a kojom bi se na sljedećoj skupštinskoj sjednici trebalo raspravljati o samo dva zahtjeva Planuma građana Mostara, građani i građanke, koji danaima protestuju na trgu ispred Gimnazije, najavljuju nove zahtjeve i apsolutnu građansku neposlušnost.

Kolegij Skupštine danas je zakazao sjednicu za 28. februar, kada bi se na dnevnom redu Skupštine trebala naći dva od četiri zahtjeva nezadovoljnih građana; i to usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na nivou HNK-a, te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru i aktivnostima koje preduzimaju u procjeni bezbjedonosnog stanja u HNK-u, kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore, te koje su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.

Na sjednici se neće naći zahtjev o ukidanju paušala i beneficija političarima, te usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama.

Glasnogovornik Plenuma ponovio je kako zahtjev za smjenu kantonalne Vlade nije politički, već socijalni zahtjev.

„Ti ljudi sjede već godinama sjede na istim pozicijama i skoro nijedan socijalni zakon nisu usvojili, a i oni koji su usvojeni se ne provode“, naglašava on.

Inače, Plenum će prema Skupštini uputiti i nove zahtjeve, a sljedeći od njih bit će revizija privatizacije.

Sutra će se, u 12 sati, održati protestni skup ispred Skupštine HNK-a, a u uobičajeno vrijeme (16 sati) biće novo okupljanje na trgu ispred Gimnazije, nakon čega će se u OKC Abrašević održati Plenum građana i građanki Mostara.

NovaSloboda.

Komentariši