Plivanje poprijeko

Pismo iz Kanade, napisano Senadu Hadžifejzoviću

Dragi Senade,

Javljam se iz daleke Kanade gdje se nadjoh zato sto sam morao. Zelim da sa nekoliko recenica izrazim svoju podrsku vama licno, kao i Face televiziji. Iskreno govoreci ne mogu reci da redovito gledam vase emisije, jer po prirodi ne ljubim mnogo TV kao medij, pa zato i ovdje u Torontu u glavnom pogledam lokalne vijesti. Ali sam svim svojim bicem na strani svih nezavisnih medija, kojih je danas na cijeloj planeti sve manje. Pogledah vas dnevnik od 22 februara ove godine pa me to ponukalo da napisem ove redove.
Odavno vec znam da se Orvelova 84 realizira svuda oko nas i da nama obicnim i iole normalnim ljudima preostaje teska i neravnopravna borba za slobodu medija. Nisu na udaru samo novine i TV, nego i sve ono sto se moze naci na internetu – blogovi, forumi itd.
Opsti cilj je svuda isti, staviti medije pod kontrolu. Samo su mozda metode ovamo malo bolje umotane u celofan. Ovo sa cim se Face suocava je samo za nijansu drugacije od metode kojom je napadan veliki Feral, Lukoviceve e-novine, Pescanik, Tacnonet itd.
Ucio sam plivanje na Neretvi. Svi moji drugari su se brzo slozili da i nije neka mudrost plivati niz maticu rijeke. Trebalo je i sebi i drugima pokazati da mozemo rijeku preplivati poprijeko, tamo gdje je najbrza.
Mozda se zato u zivotu nerado pridruzujem onima sto plivaju niz maticu i najcesce podrzavam one sto plivaju poprijeko. Htio bih, ali nemam moc da vam prakticno pomognem. Zato mislim da se trebaju javiti ljudi, mnogo vise njih, koji ca vam sa nekoliko rijeci izraziti podrsku. Tad ce valjda i oni sto uplacuju reklame malo promijeniti misljenje.
Sjetimo se uvijek Maka i onog ‘valja nama preko rijeke’.
Srdacan pozdrav uz lijepe zelje da izdrzite i nadjete rjesenje za Face.

Semir Kazazic

Komentariši