…Nakon kratke i teške bolesti…

„Smrtovnice“ širom grada

„Nakon kratke i teške bolesti, ugasila se ekonomija Mostara“

Širom Mostara jutros su osvanule „smrtovnice“, koje zorno pokazuju svu pogubnost privatizacije i tajkunizacije, zbog čega je desetine hiljada ljudi ostalo bez posla, a prijeratni anonimnusi, za jeftine pare ili certifikate, preko noći, postali bogataši.

Mostar je, prije rata, imao 52.000 zaposlenih, od čega je u privredi radilo 46.000 radnika. U gradu su postojali takvi privredni giganti, kao što su Soko, Pamučna industrija „Đuro Salaj“, Hepok, Fabrika duhana, Unis, Šipad, Modna konfekcija „Zlatka Vuković“, Hercegovina-auto, Autoprevoz (Putnički i Teretni saobraćaj), GP Vranica, Hercegovina i Građep, Aluminijski kombinat, Mehanizacija, Ferosirovina, Hekom…

Sve ono što je decnijama mukootrpno stvarano, poslijeratni skorojevići hohštapleri, uz obilatu pomoć onih u vlasti, dočepali su se tih i drugih preduzeća, što je za posljedicu imalo otkaz za desetine hiljada prijeratnih radnika.

Valja se nadati da će doći vrijeme kada će poslijeratna „elita“ stati pred lice pravde i odgovarati za kriminal neviđenih razmjera, zajedno sa njihovim moćnim zaštitnicima.

U ime te nade, osvanule su i „smrtovnice“, koje bi novopečene bogataše trebalo natjerati da se dobro zamisle, jer bi ih hakovi mogli stićii.

Jer, sve što je stečeno na haram način, na mukama i suzama drugih, vraća se s bumerangom.
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši