Zašto je danas teže prestati pušiti…

…nego prije 15 godina
Nivo nikotina u cigaretama porastao je između 1999. i 2011. godine za čak 15 posto, tvrdi se u studiji koju je objavio časopis Nicotine and Tobacco Research
Podaci su skupljeni iz godišnjih izvještaja koje su Odsjeku za javno zdravstvo u Massachusettsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine. „Mladi lakše postaju ovisni o cigaretama nakon prvih par puta što su zapalili“, kazao je vodeći autor studije Thomas Land, direktor Ureda za informisanje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva. „Svakog dana 3800 američkih tinejdžera proba svoju prvu cigareta, a od te brojke njih 1000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju prestati pušiti s vremenom, umrijet će, u prosjeku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, stoji u službenom izvješću Surgen Generala iz 2012. godine.
Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama. 2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se nivo nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećao za 11 posto. Nikotinska industrija tad je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duhanu.
Ali Land tvrdi da bismo, da je to u pitanju, „svjedočili istom trendu kod svih proizvođača, a ne samo četiri glavna, budući da svi kupuju duhan iz istih regija. A nismo”.
U studiji se donosi zaključak da je “nivo nikotina u cigaretama moguće kontrolisati te bi je trebale pratiti i regulisati Vladine agencije”.

Komentariši