„Carski ćiro“ ponovo u Sarajevu i Mostaru

Posjeta s povodom

„Carski ćiro“ ponovo u Sarajevu i Mostaru

U povodu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i atentata na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sophie, u Sarajevo će 28. juna 2014. godine iz Beča doputovati austrijsko-mađarski luksuzni voz „Majestic Imperator”. Dan kasnije, planiran je dolazak voza u Mostar.
 
 
„Majestic Imperator” je kopija autentičnog voza, kojim su brojni Habsburgovsci i velikodostojnici iz vremena Austro-Ugarske dolazili u posjetu u Bosnu i Hercegovinu. Taj voz je bio je omiljeno sredstvo prevoza cara Franza Josepha I i njegove supruge carice Elisabeth, popularne Sissy. „Carski ćiro”, kako ga je narod zvao, u junu 1910. godine u Bosnu i Hercegovinu je dovezao cara Franju. Nakon posjete Sarajevu, car je 3. juna 1910. godine boravio u jednodnevnoj posjeti Mostaru, na poziv tadašnjeg gradonačelnika Mujage Komadine. Četiri godine kasnije, po nalogu samog cara, „Carski ćiro” je upućen u Sarajevo, po kovčege ubijenog nadvojvode i njegove supruge.

Nakon 100 godina, „Carski ćiro” je ponovo na putu za Bosnu i Hercegovinu. Voz će krenuti iz Beča 26. juna, putovaće preko Graza i Zagreba, a u Sarajevo stiže 28. juna, na dan godišnjice atentata. Dan kasnije, 29. juna, planirano je putovanje voza slikovitom prugom od Sarajeva do Mostara, gdje će gostima biti priređen nastup folklora na Starom mostu i druga zabava, prije povratka u Sarajevo. Zainteresovani, koji žele doživljaj više, ne pitajući za cijenu, mogu putovati ovim vozom uz cijena aranžmana od 1.914 eura, a svima koji se odluče za ovo putovanje, organizatori obećavaju niz nezaboravnih doživljaja. Put od Beča do Sarajeva i nazad, trajaće ukupno 5 dana, stoji u saopšenju organizatora.

U vrijeme boravka u Sarajevu, od 28. do 30. juna, „Carski ćiro” će biti izložen na željezničkoj stanici i biće glavna atrakcija u povodu stogodišnjeg jubileja.

„Prvi svjetski rat vuče posljedice i 100 godina kasnije, a putovanje iz Beča u Sarajevo, u sadašnjem carskom vozu, bez poređenja ima veću rezonanciju od bilo koga drugog putovanja vozom,” kaže se na prweb.com.
(izvor:prweb.com)

http://www.prweb.com/releases/2014/03/prweb11652366.htm

Priredio: Smail Špago

 
NovaSloboda.ba

Komentariši