Aktuelni leksikon – Proljetni umor

Ko se ovih dana osjeća umoran i teško se šlepa od kuće do posla i nazad, onima oko sebe može se pravdati „proljetnim umorom“.
Gledano čisto psihološki, postoji nekoliko faktora koji doprinose tome. Organizam u svom bioritmu nema samo ritam dan-noć, nego i ritam godišnjih doba. Prelazak iz zimskog u proljetni ritam, može na nekoliko dana opteretiti organizam, tako bar argumentuju stručnjaci.
Osim toga, toplije vrijeme dovodi do proširenje krvnih sudova, nakon što su zbog hladnoće čitavu zimu bili suženi. Individulano, u najvećem broju slučajeva, to su najčešći uzroci proljetnog umora.

Duži dani i više dnevne svjetlosti, nakon dugog zimskog perioda, vuku ljude da više borave vani, i odjednom, to dovodi do povećanog tjelesnog zamora. Time se vrlo često može definisati i bezvoljnost, koja je pratilac proljetnog umora.
Nakon zime, i početkom proljeća, odjednom svi želimo preduzeti više stvari, a to dovodi i do takozvanog stresa slobodnog vremena. Sve što stručnjaci mogu preporučiti, to je terapija: Klin se klinom izbija. Što više boravka vani i što više kretanja. Nakon nekoliko dana, svakako će sve ponovo doći na svoje!
(izvor:SDZ)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši