Šuma liječi

Besplatna i djelotvorna terapija
I šume nas liječe


na slikama: Wildpark Düsseldorf…010414…
Boravak u četinarskim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanjem
Zdravstvene     tegobe     koje najčešće pogađaju modernog čovjeka, koji i živi u urbanoj sredini su bolesti nekretanja u koje spadaju kardiovaskularne bolesti, gojaznosl. visok krvni pritisak, stres, depresija, napetostiukooenost vra­ta i mišića, kratkovidost.
Boravak u prirodi blagotvorno utječe na zdravlje, ali malo ljudi zaista zna koliko je dobra šetnja čumom i boravak u šumama. Šume su pluća" naše planete, a osim što pročišćavaju zrak, sprečavaju erozi­je tla te održavaju klimatske uvjete stabilnim.
Boravak u četinarkim šumama koristan je svima, posebno osoba­ma s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima  bora. jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje. Zrak je u njima pročišćen. Naime, eterična ulja iz cmogončnog drveća uništavaju mi­kroorganizme, stoga u ovim šuma­ma sprečava infekcije dišnih puteva i liječi već postojeće.
šetnja šumom besplatna je i djelotvorna terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodat boravka u šumi. kretanje uz udisanje čistog zraka, kao i smirenje uma, gledanje na daljinu, povoljno utječu na cjelo­kupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čovje­ka postati oaza mira.
(avaz)

Komentariši