Polja maslačka

(samo informativno)
“Čovjek se od savjeta i savjetnika jedva može spasiti” davno je rekao jedan filozof. 
Korov koji liječi sve
Maslačak (lat. Taraxacum) (lišće maslačka poznato pod nazivom radić) je cvijet iz porodice Asteraceae. Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Ima 25 vrsta maslačaka i obično se nalazi u krajevima sa umjerenom i hladnom klimom. Prirodno stanište maslačaka su Afrika, Azija i Evropa, ali se mogu naći i na drugim kontinentima. Cvjeta od marta do oktobra.
Livade su ga pune. Lagano gorak, ukusan, a kako kažu, može se i jesti i piti. Najjednostavnija priprema, kao salata, ali i kao dodatak mnogim drugim jelima. U prodavnicama se može pronaći već pripremljen čaj od maslačka, ili gap o starinskom receptu, sam pripremiti. O njegovim ljekovitim svojstvima, samo ukratko.
Budući da je maslačak prirodni diuretik, potiče mokrenje kod dijabetičara, što pomaže uklanjanju viška šećera iz tijela
Zdravstvene koristi maslačka, koji ovih sedmi­ca intenzivno cvjeta, uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Ovaj korov pomaže zdravlju kostiju, njeguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.
• Kosti – Maslačak je bogat kalcijem, koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.
• Jetra – Dokantioksidansi, vitamin C i luteolin održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u liječenju krvarenja.
• Dijabetes – Sok od maslačka stimulira proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tome snižava nivo šećera u krvi. Budući daje maslačak prirodni diuretik, on potiče mokrenje kod dijabetičara, što pomaže ukloniti višak šećera iz tijela.
• Akne – Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju hormona, potiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže uklanjanju toksina putem znoja i urina.
• Rak – Maslačak sadrži visok nivo antioksi-dansa koji smanjuju slobodne radikale koji uzro­kuju rak. Također detoksicira tijelo, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka.
• Anemija – Maslačak ima relativno dobar nivo željeza, vitamina i proteina. Dok je željezo sastavni dio hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih ćelija i drugih sastojaka krvi.
• Visoki krvni pritisak – Mokrenje je efikasan način za snižavanje krvnog pritiska. Većina mo­dernih lijekova za snižavanje krvnog pritiska te­melji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka potiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti.
(avaz)

Komentariši