Slike potresa iz Čilea

Cijepao autoputeve, rušio zgrade, pokrenuo klizišta tla

Potres, koji je prošle sedmice zahvatio područje Čilea bio je najjači potres u ovoj zemlji u zadnjih 137 godina.
 
 
Jačinom od 8,2 stepeni po Richterovoj skali, potres je pocijepao mnoge autoputeve, rušio zgrade, pokrenuo klizišta tla i izazivao požare. Epicentar potresa nalazio se 86 kilometara zapadno od grada Iquique, na Pacifiku. Talasi cunamija, koji su zapljusnuli obalu, dostizali su visinu od dva metra i nosili sve pred sobom.
Ovaj region spada u seizmički najugroženija područja na svijetu. Prilikom prošlonedeljnog potresa, život je izgubilo šest osoba, dok je u potresu koji je zahvatio ovo područje prije četiri godine, iako je bio puno manje jačine, život izgubilo oko 500 osoba. Šteta je tada procijenjena na oko 30 miljardi dolara.
Da je prilikom poslijednjeg potresa poginuo znatno manji broje ljudi, može se zahvaliti znatno poboljšanom sistemu zaštite i obavještavanja.
Kad su prvi talasi cunamija stigli do obale, stanovnici su već bili na sigurnoj udaljenosti. Zabilježeno je da su neki od šestoro ljudi, koji su izgubili život tom prilikom, podlegli zbog posljedica srčanog infarkta u vrijeme potresa.
Zemljotres je iskoristilo 300 zatvorenica jednog ženskog zatvora, bijegom na slobodu.
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

 

Komentariši