Za kurkumu sam slučajno saznao. Od jednog poznanika. Prvo, ime mi je bilo nepoznato, a drugo, uvjek sam malo skeptičan prema nekim novim stvarima, bez obzira što se negdje, ili što neko, za ovo zna godinama. Pričali smo o đumbiru, i on mi reče kako ima još jedan korijen, slične biljke, pod imenom kurkuma. Malo sam se zainteresirao. Podataka na unternetu ima dovoljno.
A što mi je iz svega ovoga ostalo, to je, da je ovaj korijen do sada najveći poznati biljni antitoksin.
Opet ću ponoviti, sve je ovo samo informativno. Ono u stilu, razmjena informacija, a možda će nekome valajti. Ponavljam i ono što sam već nekoliko puta napisao na sličnim prilozima:
Ovaj jednostavni začin ima moć da posrami modernu medicinu. Tradicionalno, kurkuma se naširoko koristi u hrani, kozmetici i za medicinske svrhe. Začin daje prepoznatljivu žutu boju kariju, a koristi se i za bojanje maslaca, sira i ostale hrane. U indijskom, 5000 godina starom tradicionalnom sustavu Ayurvede, kurkuma ima dugu povijest korištenja u liječenju respiratornih problema, poput astme i alergija, kašlja, sinusitisa itd.
Sastojak najodgovorniji za veliku iskoristivost ovog začina jest kurkumin. Ovaj žuti materijal posjeduje antioksidativne i anitupalne afekte, djeluje antikancerogeno te antibakterijski, štiti jetru i srce. Dodatne studije sugeriraju kako kurkumin ima i svojstva podizanja koncentracije, poboljšanja pamćenja te ublažavanja depresije.
Unatoč mnogim koristima, vjerojatno najveća jest ublažavanje boli. Kao i popularni protuupalni lijekovi, kurkumin sadrži COX2 enzim. No za razliku od ovih lijekova, kurkumin dodatno utječe i na ostale ključne faktore ublažavanja boli i upale, uključujući NF-kappaB, PPAR Gamma te 5-LOX. Pogledajte sve koristi ovog prirodnog lijeka.