Sremuš vs. Mrazovac

Ako niste sigurni – ne berite!
Mrazovac ili medvjeđi luk? Ravnajte se po mirisu!
Svake godine s proljeća pa nadalje stigne nam po neka informacija, kako su se negdje, neki ljudi, otrovali nekim biljkama, počevši od najnovijeg slučaja sremuš-mrazovac, do otrovnih gljiva. I pored saznanja da su neke biljke otrovne, opasne po život, čovjek se ne može načuditi, kako se to neki ljudi odlučuju da beru nepoznate biljke, i da to unose u organizam.
A onda čovjek jednostavno kaže, pa i alkohol i duhan su opasni pa ih neki opet konzumiraju, da ne govorimo o gorim stvarima. Jedno malo istraživanje o ove dvije biljke iz zadnjeg slučaja.

Kako prenose mediji, a prema ocjeni stručnjaka, biljka sremuš (allium ursinium) u narodu poznat kao jestivi divlji, šumski, ili medvjeđi luk, i otrovni mrazovac (Colchicum autumnale), imaju listove koje čak i poznavaoci šumskih plodova mogu zamijeniti, posebno u ranom stadiju.

tek ubran sremuš

Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica (Convallaria majalis) . Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi sremuša imaju karakterističan miris i okus na bijeli luk, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta.
Sremuš je poznat po blagotvornom djelovanju kod visokog krvnog pritiska, a koristi se i za snižavanje holesterola, te za čišćenje organizma općenito.

Mrazovac ima alkaloid koji se zove kolhicin, a koji je izuzetno jak otrov. Posebno je neugodno što se kod trovanja ovom biljkom prvi simptomi javljaju tek 24 sata nakon što je kolhicin ušao u probavni sistem i krvotok – neki od tih simptoma su osjećaj ljutine u ustima, žeđ i povraćanje, nakon čega slijede jaki proljevi i paraliza centra za disanje.

U cvjetovima postoji velika razlika – cvat medvjeđeg luka ćete u njegovo vrijeme cvatnje od travnja do lipnja, moći prepoznati i po karakterističnim bijelim zvjezdastim cvjetićima dok mrazovac ima cvijet sličan šafranovu cvijetu i procvate tek ujesen. Lukovice se također uvelike razlikuju kako možete vidjeti i na gornjoj slici koja uspoređuje medvjeđi luk, mrazovac i đurđicu.
Međutim, najlakše ćete medvjeđi luk prepoznati tako što će vas, kada se nađete u blizini njegovog staništa, zapuhnuti onaj miris karakterističan za češnjak i upravo je vaš osjet njuha ono na što se pouzdano možete osloniti pri branju ove biljke. 
U proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljene su četiri osobe s kliničkim znacima teškog trovanja hranom, a kako se pretpostavlja, najvjerovatnije su konzumirali biljku mrazovac koji je otrovan, misleći da se radi o sremušu, koji spada u grupu jestivih samoniklih biljaka. Biljke su brali na području Bjelašnice, oko Pionirske doline i u Vogošći.
Najbolji savjet: Ako niste sigurni – ne berite!
(opis biljaka sa portala naturala)

Komentariši