Vraćaju se rode

Borba za gnijezdo

Sve bijele rode (Ciconia ciconia) provode zimu u Africi, južnije od Sahare. Neke se vraćaju ranije, a neke se na povratku još malo zadržavaju u toplijim područjima oko Mediterana.
Često mužjaci roda lete prije ženki, kako bi do njihovog dolaska pripremili gdnijezda. Rode se u principu vraćaju u lanjska gnijezda, tamo gdje su proših godina odgajali mlade, u starom gnijezdu, u poznatoj okolini. Ali, ponekad, to ne može proći bez poteškoća. Desi se, pri povratku, zateknu svoje lanjsko gnijezdo već zauzeto. A tada dolazi do žestoke svađe.

Mlađe rode, koje se po prvi put vraćaju iz Afrike, i koje su na putu povratka bile malo brže, najčešće zauzimaju već postojeća gnijezda. Stare rode se ne predaju tako lako. Dolazi do dvoboja, koji ponekad zna završiti i sa tragičnim posljedicama. I to ne samo među mužjacima, jer u odbrani gnijezda učestvuju i ženke, ako se tu zateknu, a često se pokaže da su i one veoma žestoke u toj borbi.

Bijele rode napadaju dugim, špicastim kljunovima i jakim nogama. Napadaju nove stanovnike njihovih gnijezda, pokušavaju ih pogoditi u vrat, ili u krila. Borba zna potrajati i više minuta, a napadač obično dolazi odozgo, kao na slici u prilogu, koja je snimljena u Oderbruchu u Njemačkoj.

Ukoliko su u gnijezdu već položena jaja novih stanara, ili su već izlegli mlade, stari stanari, u slučaju pobjede, sve to bez imalo obzira izbacuju van gnijezda.
Nakon takve borbe rode su iscrpljene, ali se javljaju lupetanjem kljuna i krila, što spada u njihov redovni dnevni ritual.
Pogotovo jakim kleptanjem se javlja pobjednik borbe, bio to stari ili novi stanar gnijezda.
(izvor: SDZ)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši