Skijanje na pijesku

Neobični sportovi

Skijanje na pijesku

Henrik May provodi svake godine 6 mjeseci u skijanju na pijesku, niz 120 metara visoke pješčane dine u Namibiji.
May je prvi na svijetu krenuo organizovano sa ponudom ovog avanturističkog sporta. U Namibiji sušni period traje 6 mjeseci. On organizuje izlete sa zapadne obale Namibije, od grada Svakopmunda, do unutar velike Namibijske pustinje, površine 31 hiljada kvadratnih milja. Za manje od dvije minute vjetar oduva tragove na pijesku, tako da se nikad ne možete skijati dva puta po istim tragovima. To je isto kao da se staza stapa na terenu.

May je rođen u Thuringen Forestu u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, počeo je skijati rano, a kako kaže, skijao je u sva četiri godišnja doba, na svakom brdu gdje je to bilo pogodno, ljeti po travi, čak i po pijesku, kad se snijeg istopi.
Odmah po dolasku u Namibiju, prvo što je primijetio, bili su pustinjski tereni, koji su ga odmah podsjetili na sniježne staze za skijanje. Odlučio se na svoj sport, na pustinjskom pijesku.

Prvi spust niz pješčane dine obavio je 2002. godine.
„Srce mi je lupalo od uzbuđenja, jer je staza izgledala kao svježa sniježna tvrda staza“, rekao je on.
May je. 2010 godine obavio skijanje na stazi dugoj 57 milja, i skok sa jedne dine visoke 60 metara. To može biti opasno, jer ako pogriješeite i padnete, to nije nimalo ugodno, kao da ispanete iz auta u pokretu na makadamski put.
(izvor: men’s journal)

Priredio: Smail Špago

 

NovaSloboda.ba

Komentariši