Mostar se pridružuje čitavom svijetu u prvomajskim protestima

prvomajski protesti

 
Sa Tacno.net
U mnogim zemljama svijeta, Prvi maj – Međunarodni praznik rada se obilježava demonstracijama čiji je cilj ukazati na loš odnos prema radnicima i njihov zaista težak položaj u društvu. Prvi put velike demonstracije za 1. Maj će biti organizirane u Mostaru na Španskom trgu zajedno sa građanima koji svakodnevno protestiraju u Gradu na Neretvi već 81 dan.
Prvomajski protesti održat će se u četvrtak,  od 12 do 19 sati na Španskom trgu u Mostaru. U 17 sati skupu će se obratiti  prof.dr. Esad Bajtal. 
U pozivu za javnost Plenum građanki i građana Mostara poziva sve sugrađane da se pridruže protestima.
Saopćenje prenosimo u cjelosti:
“Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.
Prvi maj je svoj korijen imao u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirirani pobjedom svojih kanadskih drugova, godine 1884. zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osam sati rada dnevno. Taj je zakon trebalo donijeti do 1.5. 1886. Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Chicagu i do krvavih Haymarket nereda.
Otada se u SAD-u, a kasnije i u svim zemljama svijeta, Međunarodni praznik rada obilježavao velikim paradama i demonstracijama.

p

Komentariši