U Brazilu je već sada vruće itekako?

Zagrijavanje za Mundijal

U Brazilu je već sada vruće itekako?

Zašto zemlja koja toliko voli fudbal, mrzi ovaj Mundijal? U Brazilu ponovo nemiri, ali i mrtvi. Socijalni nemiri dovode u pitanje održavanje ovog fudbalskog turnira. Koji su razlozi?
 
Proteklog vikenda, njemački časopis Bild am Sontag donio je jedan interesantan tekst o dešavanjima u Brazilu ovih dana. Novinari ovog časopisa već duže vremena borave na licu mjesta, i u centru su svih zbivanja. Domaćina ovogodišnjeg Mundijala već dugo vremena potresaju nemiri.

Prije nekoliko dana, u gradskom kvartu Pavãozinho u večernjim satima nestalo je svjetla. Tako je to uvijek kad je policija u akciji. Prvo se po uličicama Favela ugase svijetla, a onda se začuju pucnji. Policija Rio de Janeira najradije svoje poslove obavlja pod okriljem noći i u tami. Čak i za strance, koji već duže žive u Riju, ovo nije ništa neobično. Navikne se čovjek vremenom, isto kao i na svakodnevno, odnosno svakonoćno, štektanje automatskog oružja, koji se može čuti iz svih dijelova ovog velikog grada. Na to se navikne isto kao i na ritam bubnjeva iz mnogobrojnih samba škola. Do posljednjih nereda došlo je nakon što je na ulici ubijen poznati plesač Douglas Pereira. Demonstranti su nakon toga po ulicama počeli bacati zapaljive smješe i praviti barikade. Došlo je do otvorenih uličnih borbi.

Šest sedmica pred početak Mundijala, u Brazilu još nema ni traga od onog njihovog poznatog party štimunga. Čak naprotiv: svakodnevno dolazi do nemira, stanje u zemlji je alarmantno, sve više se čuju uzvici: „Mi ovdje nećemo dozvoliti nikakav Mundijal!” Za ovakvo ponašanje naroda postoji više razloga: korupcija, policijska sila i kriminal.

Zašto zemlja, koja toliko voli fudbal, mrzi ovaj Mundijal?
Ljudima je postalo jasno da novac od investitora neće doći ni blizu njih. Doći će im samo dugovi. A prema procjenama jedne studije, Mundijal će državu Brazil koštati 40 milijardi dolara. Stadioni koji su tamo napravljeni najskuplji su na svijetu. Sama Maracana je koštala duplo više nego što je planirano i troškovi su se popeli na 423 miliona dolara. Ovo će biti najskuplje Svjetsko prvenstvo u fudbalu svih vremena. A to će na kraju sve pasti na pleća tamnošnjih poreskih obveznika.

Brazlici se od početka, od dana kad je dobijena organizacija Mundijala, pitaju kome trebaju ovako skupi stadioni, koje nakon Mundijala ionako niko više neće koristiti. Kao što je onaj u Recifeu, gdje će biti odigrana utakmica Njemačka – SAD, ili onaj u Manausu, usred Amazonske prašume, gdje utakmice igra jedan tim iz četvrte lige, i nikad ga ni ne gleda više od 2.000 gledalaca.
Novac koji je otišao za Mundijal mogao je bolje biti iskorišten tamo gdje su veće potrebe stanovništva. Bolnice su potpuno neopremljene, u školama nema nastavnika, javni saobraćaj je u kolapsu, ulice pretrpane saobraćajem, zastoji su svakodnevnica. Preko uskršnjih praznika ček je i aerodrom u Riju ostao bez struje. Željeznica i stanice su u očajnom stanju.

Istovremeno, život u metropolama ove zemlje sve je skuplji. Prošle godine su ponovo povećane cijene prevoza, a tada su na ulice izašli milioni ljudi. Međutim, to ništa nije pomoglo. Sada slijedi novo, već najavljeno, poskupljenje prevoza. Prosječna mjesečna plata zaposlenih u Brazilu je 233 eura.
Superbogati iz Sao Paola se ne žale. Oni lete u helikopterima iznad grada, čak se nikako ni ne kreću ulicama, zbog povećanog kriminala. U najvećoj nevolji nalazi se srednja klasa i radnici, i to oni na jednostavnijim poslovima, čistačice i građevinski radnici, dakle baš oni koji i žive u siromašnim četvrtima. „Nisu svi koji žive u Favelama kriminalci”, čuje se od onih koji bolje poznaju lokalne prilike.

Na Mundijalu se očekuje dolazak oko 600 hiljada gostiju iz raznih krajeva svijeta. Da li će baš u to vrijeme ponovo doći do nereda?
Za bezbjednost će se brinuti 170 hiljada redara, 1.500 vojnika će nadgledati mjesta u kojima će se igrati utakmice. Čak šest gradova iz Brazila, u kojima će se igrati utakmice Mundijala, nalaze se na listi 50 najopasnijih mjesta na svijetu.
Mnogi koji su dobro upoznati sa situacijom, jedva da se i nadaju da će vrijeme Mundijala proći bez nereda. „U vrijeme Mundijala očekuje se povećanje protesta. Biće tu u policijskih akcija, suzavca i svašta još!”

Jedno je sigurno, veliki socijalni problemi će u Brazilu i dalje postojati. Čak 6 i po miliona ljudi ovdje žive ispod granice siromaštva. Pacifikacija Favela je propala. Mnogi službenici specijalnih službi važe kao korumpirani. Policajci su vrlo loše opremljeni. Nešto se, Irak, malo promijenilo nabolje, ako se to može tako reći. Prije su policajci pucali na ljude iz helikoptera. Od kako je ovdje više očiju iz svijeta, zbog predstojećeg Mundijala, to se više ne čini.
Međutim, neraspoloženje nije usmjereno samo ka Mundijalu. Nakon ovog Svjetskog prvenstva, ovdje su na redu i Olimpijske igre 2016. godine. Čak je i Olimpijski komitet (IOC) zabrinut zbog odugovlačenja izgradnje pojedinih objekata. Proteklih mjeseci 2300 radnika na gradilištima olimpijskih objekata štrajkovali su zbog mizernih uslova rada. Sada je već jasno da će mnogi projekti za Olimpijadu biti završeni, ako još uopšte, u zadnjim sekundama. U Olimpijskom komitetu čak se razmišlja da Olimpijske igre 2016. već sada prebace na neko drugo mjesto.

FIFA još pokušava da nekako izađe na kraj sa haosom. Neredi, pa čak i ovaj smrtni slučaj, poteškoće su koje pritiskaju, ali to još nije nikakav znak da bi moglo doći do otkazivanja Mundijala. Funkcioneri FIFA se nadaju da će sve proteći u redu i da će nakon otvaranja Mundijala, 12. juna, po planu, a i nakon finala, prema već utvrđenoj satnici, otvoriti flašu šampanjaca.
A do tada, i po favelama će se pucati. Ali, to neće biti pucnji čepova sa flaša šampanjca.
(izvor:BamS)

Priredio: Smail Špago

 
NovaSloboda.ba

Komentariši