Kad gol nije gol

Krađa gola u Berlinu

Čisti gol za Dortmund, kod rezultata 0:0, nije priznat. Kasnije je Bayern postigao dva gola i postao pobjednik ovogodišnjeg kupa Njemačke. Šta bi bilo da je bilo?

Više od 15 miliona gledalaca kraj malih i velikih ekrana, kao i 76.197 gledalaca na Olimpijskim stadionu u Berlinu, vidjeli su bolje i više nego sudija Florian Meyer i njegovi pomoćnici na finalnoj utakmici DFB kupa. Na ponovljenom snimku bilo je više nego očigledno. Igrač Bayerna Dante udario je loptu koja je već bila dobrih četrdesetak centimetara iza gol linije. To bi bilo 1:0 za Dortmund.

Sudija Meyer morao je odlučiti sam, bez kamera, jer DFB nije dozvolio gol kamere, iako je o tome bilo govora čak i uoči samog finala kupa, kako saznaje njemački časopis Bild. Gol nije priznat. Nakon 0:0 u regularnom toku, Bayern je pri kraju produžetaka uspio dati dva gola i postao ovogodišnji pobjednik kupa.

Sada čitava Njemačka diskutuje o krađi gola u Berlinu! Da li će, i kada, biti uvedena gol tehnika, još se ne zna. A bilo bi potrebno što prije, i to svugdje, na svim terenima. Jer, u fudbalu se odavno radi i o velikim parama, i o ugledu, i o časti.

Ovako, ostaje mrlja.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago

 
NovaSloboda.ba

Komentariši