Iz istorije Mundijala (9) – Staro ili novo ime šampiona?

(preneseno sa portala Nova Sloboda, serijal: SP u fudbalu,, autor Dragan Miladinović)

SP u fudbalu (9)

Staro ili novo ime šampiona?

Jubilarni, 20. šampionat svijeta, onaj njegov završni dio kreće u Brazilu 12. juna.
Premijernu predstavu otvaraju, po običaju, domaćin. Dakle, na scenu prvi stupaju „Karioke“ i Hrvatska. Ko je favorit ne samo u ovom odmjeravanju snaga, nego ko će na kraju u svojim rukama imati najdragocjeniji fudbalski trofej. Na ova pitanja nedavno je odgovarao najbolji među najboljima loptačim zvijezdama Pele:
„Brazil je, bez dvoumljenja, favorit. To je jedan od najboljih timova na svijetu. Ali, ovaj Svjetski kup je drugačiji. Jer, mi smo uvijek imali odlične napadače i krila. Sada, prvi put, imamo bolju odbranu. To je moje mišljenje. Sada naš selektor može da ima malo problema u postavljanju većih, češćih i opasnijih ataka. Recimo, Najmar je 22. godišnjak, ali on nikada prije nije igrao na Svjetskom prvenstvu. A ja sam, na primjer, tu radost doživio kao sedamnaestogodišnjak“, rekao je Pele.
Tako je slavni Pele nedavno otprilike kazivao u čuvenom američkom magazinu „Time“ (Tajm). On je, uz ostalo, za igrača Real Madrida Kristijana Ronalda rekao da ga smatra najboljim fudblerom na svijetu. I još je dodao:
„Ako Portugal bude igrao u finalu protiv mojih zemljaka, izvinjavam se Kristijano, ali ja, razumljivo, želim da pobijedi Brazil“, kazao je Pele.
.
Sedam veličanstvenih
Da podsjetimo. Na prethodnih devetnaest SP, naslov prvaka osvajalo je samo sedam zemalja. Među njima bajraktar je Brazil. Fudbaleri „Karioka“ su u svojim rukama pobjednički trofej imali čak pet puta! Italija ih prati u stopu. Naime, „Azuri“ su tu radost doživjeli četiri puta.
Treći su Nijemci (kao zapadni i kao ujedinjeni) sa tri šampionska slavlja. Slijede ih dvije južnoameričke selekcije sa dva naslova najboljih na planeti. To su Urugvaj (ujedno i prvi osvajač naslova 1930.) i Argentina.

Zemlja postojbina loptanja Engleska je, eto, samo jedanput bila najbolja na planeti Zemlji. Takav skor imaju i Francuska i Španija, ovda druga je i branilac titule, ostali atakuju.
Da li će se na toj listi najboljih ovog puta naći neko novo ime, ili će pak neko staro opet biti slavljenik? Odgovor na ovo pitanje će se dobiti 13.jula.
Koji su dometi „Zmajeva“ i „Vatrenih“?
Da podsjetimo i na sastav grupa.
A: Brazil, Hrvatska, Meksiko i Kamerun.
B: Španija. Holandija, Čile i Australija.
C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače i Japan.
D: Urugvaj, Kostarika, Engleska i Italija.
E: Švajcarska, Ekvador, Francuska i Honduras.
F: Argentina, Bosna i Hercegovina, Iran i Nigerija.
G: Njemačka, Portugal, Sjedinjene Američke Države i Gana.
H: Belgija, Alžir, Rusija i Južna Koreja.
U drugi krug, dakle u osminu-finala će se plasirati po dvije reprezentacije iz svake grupe, naravno po dvije što su zauzele prvo i drugo mjesto.
Prema žrijebu, prvi iz A gruge ukrstiće koplja sa drugim iz B grupe. Prvi iz B sastaje se sa drugim iz A, prvi iz C sa drugim iz D, prvi iz E sa drugim iz F, prvi iz F sa drugim iz E, prvi iz G sa drugim iz H, prvi iz H sa drugim iz G.
Utakmice će se igrati u gradovima Belo Horizonte, Rio de Ženairo, Fortaleza, Resite, Brazilija, Porto Alegre. Sao Paulo, Salvador. Finale je zakazano u Rio de Ženairu, na legendarnom stadionu „Marakana“.
Bosna i Hercegovina je debitant na Svjetskom prvenstvu. „Zmajevi“ žele, najprije, da prođu u drugi krug. Taj cilj je označio i selektor Safet Sušić. A šta če dalje biti, treba sačekati kraj okršaja po grupama. Argentina je, svakako, najvisočija prepreka. To je sasvim jasno. Ali, zagonetni su Iranci i Nigerijci.

Koga vidjeti na djelu
Selektori svih 32 reprezentacije su već,naravno, sačinile šire spiskove putnika za Svjetski šampionat u Brazilu. A koji će igrači krenuti na daleki put, let preko Atlantika i Pacifika, to je još nejasno.

Safet Sušić, kormilar „Zmajeva“, u svoj tefter je upisao čak 30 imena! Prvobitno su to bili Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Elmir Spahić, Toni Šunjić, Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Ervin Zukanović, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Mensur Mujdža, Miralem Pjanić, Izet Hajrović Haris Medunjanin, Senad Lulić, Anel Hadžić, Tin Sušić, Sejad Salihović, Zvjezdan Misimović, Senajid Ibričić, Avdija Vršajić, Edin Džeko, Vedad ibišević, Edin Višća. Naknadno su njima dodati Dejan Bandović, Zoran Kvržić, Zoran Stanić, Miroslav Stevanović, Adnan Zahirović, Ermin Zec.
I selektor Hrvatske Niko Kovač je sačinio listu mogućih putnika za SP u Brazilu. Evo ih: Stipe Pletikosa, Danijel Subašić,Oliver Zelenika, Igor Bubnjić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Daniel Pranjić, Gordon Schildenfeld, Darijo Srna, Ivan Strinić, Domagoj Vida, Šime Vrskalo, Marcelo Brozović, Milan Badelj, Mateo Kovačić, Niko Kranjčar, Ivan Močinić, Luka Modrić, Mario Pašalić, Ivan Rakitić, Jorge Sammir, Ognjen Vukojević, Duje Čop, Eduardo da Silva, Ivo Iličević, Nikica Jelavić, Mario Mandžukić, Ivica Olić, Ivan Perišić, Ante Rebić.
Naravno, i stratezi ostalih reprezentacija, aktera Svjetskog prvenstva u Brazilu, sačinili su liste kandiadata koji bi trebalo da brane boje svojih zemalja u trci za šampionski trofej. Ima i tu iznenađenja. Neki, uslovno rečeno sigurni putnici će, na njihovu žalost, ostati kod kuće i bitke na najvažnijoj loptačkoj pozornici gledati na TV prijemnicima.

Dragan Miladinović
(prijeratni urednik mostarske Slobode)

 
NovaSloboda.ba

Komentariši