Finale Lige šampiona – Pehar ostaje u Madridu

Pehar ostaje u Madridu
Prvi put u istoriji Lige šampiona u finalu će igrati dva kluba iz istog grada. Real Madrid protiv Atletico Madrida. Gradski derbi u finalu Lige šampiona. To se do sada još nikad nije desilo. Madrid je novi fudbalski Olimp, uostalom kao i Španija, u fudbalskom pogledu.
Finale se igra na estadio Da Luz u Lisabonu 24. maja. Prvi put u istoriji, o naslovu evropskog prvaka odlučuje meč dva kluba iz istog grada. Ako je ijedna stvar prije finala izvjesna, onda je to da će veliki pobjednički pehar ostati u Madridu.
Kad smo već kod statistike i brojeva: "atletičarima" je ovo prvo finale poslije 40 godina. Daleke 1974. godine u finalu tadašnjeg Kupa prvaka pobijedio ih je minhenski Bayern. "Los Indios", Indijanci, igraće protiv svojih najljućih rivala, “Los Blancosa”, Bijelaca, koji pak idu po svoju desetu titulu prvaka Evrope. Real Madrid ima ukupno 90 hiljada članova, Atletico 42 hiljade. Ali omjer navijača u gradu je izjednačen. Za radnički klub Atletico pobjeda u finalu bila bi najveća nagrada, a za bogati Real nešto, ništa ljepše.
Finale je ujedno i sudar mentaliteta. Sa jedne strane Atletico za koji navijaju obični ljudi, a sa druge strane Real koji svake godine kupuju i dovodi najatraktivnije igrače svijeta. Razlika na tribinama će biti jasna na prvi pogled. Ako dobije Real, aplaudiraće mu se i pomalo pjevati, a kod Atletika će se plesati čak i ako tim izgubi u finalu.
U kraljevskoj familiji simpatije su navodno podjeljene. Kralj Juan Carlos navija za Real, a njegov sin Felipe je navijač Atletica. Međutim, kako saznaju bulevarski mediji, obojici je fudbal sporedna stvar. Kraljevaska familija ima jedan veliki respekt prema oba tima. Atletiko je prvak Španije, a trenutno doživljava najveći povratak u istoriji kluba. Prva ličnost kluba je trener Diego Simeone. Kao trener, Simeone je preuzeo klub krajem 2011. godine, i od tada je u stalnom usponu. 2012. godine bili su pobjednici Lige Evrope, 2013. godine pobjednici Španskog kupa. Ove 2014. godine zakitili su se titulom prvaka Španije. Kod osvajanja zadnje titule 1996. godine Simeone je bio igrač u ovom klubu. Ove godine, nakon finala Lige šampiona on zatvrora svoj krug.
Atletico Madrid je klub strasti i discipline. Nakon polufinala protiv Chelsea i Mourinha, kapiten Tiago je ustvrdio da je ključ njihovog uspjeha bila vjera u sebe. A tako je čak bilo i nakon primljenog gola u polufinalu, sve do pobjede. Atletico je tim volje. Jedina prava zvijezda je Diego Costa sa 8 golova u Ligi šampiona.
Sa druge strane, Real Madridu  je tim od samih asova, od čijeg samog nabrajanja boli glava: superstar Christiano Ronaldo, sa 16 golova u Ligi šampiona, zatim Bale, Benzema, Luka Modrić, Ramos i tako dalje, te trener Carlo Ancelotti, koji je do sada, i kao igrač i kao trener, pokupio sve moguće titule i trofeje na svijetu.
Atletico je kao tim odlučna cjelina. Sa trenerom Simeoneom tim igra vrlo blizu perfekcije. Fudbalski stručnjaci ocjenjuju Atletico kao najjači defanzivni klub Evrope, jer su primili daleko najmanje golova, a u Ligi šampiona nisu doživjeli ni jedan poraz. Kako kažu: Tim koji pefektno igra sa nulom.
Ili još jedna definicija, koja podgrijava atmosferu uoči finala: Real je balet, a Atletico je vatromet!
24. maja u 20:45 najvažnije klupsko finale na svijetu, Lisabon, Estadio da Luz.
A Madrid će u svakom slučaju biti pobjednik.

Komentariši