Promocija knjige „Ja, mi druge“ Enise Bukvić

Mostar, hotel Bristol, utorak 8. jula 2014. od 17:00
U okviru izložbe starih fotografija Mostara u orgnizaciji UG “Moj Mostar”, koja se održava u utorak 8. jula 2014. godine, u sali hotela Bristol u Mostaru, biće obavljena promocija knjige Enise Bukvić “Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, istri, i Italiji“.
Susret sa autorkom počinje u 17:00 sati i trajaće do završetka promocije.
Prezentacija knjige počinje u 19:00 sati a učestvuju Mirjana Penava, direktorica udruge „Forma F Mostar“, Štefica Galić, aktivista i humanista, Mevla Salčin, šef Narodne kuhinje Mostar, Zlatko Serdarević, novinar i publiciata, Nedžad Asović, predsjednik UG Moj Mostar i autorka.

O Enisi Bukvić rekli su: „Pišući o ženama Enisa Bukvić sa velikom vještinom dotiče temu najosjetljiviji pitanja ljudskog postojanja. Govoreći o sebi, o svojim prijateljicama – Bosankama i Italijankama – ona podstiče razmišljanja, kao što su ljubav, familija, prijateljstvo, patnja i bol. I sve to u jednoj interesantnoj i jednostavnoj priči za čitanje. Jednostavnošću i iskrenošću dodiruje minska područja, ali bez opasnosti da pri tome odleti u zrak”. (Carla Del Ponte)
Enisa Bukvić je rođena u Bijelm Polju. Od svoje druge godine starosti živjela je u Brčkom, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Završila je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, a postdiplomske studije vezane za nauke o ishrani, na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu. Poslije završenog fakulteta radila je u oblasti prehrambene industrije, jugoslovenske i italijanske. Radno iskustvo u Italiji vezano je za istraživački rad, edukaciju i međunarodnu saradnju pri nevladinim i međunarodnim organizacijama. Veoma je aktivna u radu s bosanskohercegovačkom dijasporom, kako kroz inicijative u Italiji tako i na svjetskom nivou. Živi u Rimu od 1987.godine. Objavila je knjige: Il nostro viaggio (Infinito Edizioni 2008), Naš put ( Infinito Edizioni, 2011), Io, noi, le altre (Infinito Edizioni, 2012), Duemiladieci, racconto Mirsada (Seb 27 edizione 2014), Cosmopolit@n (Fuoco Edizioni, 2014).
Sad živi u Mostaru i u Rimu.

Komentariši