Novi trend na internetu: Kanta ledene vode na glavu

Ice buket challenge, ili ledeni izazov, trend je na internetu. Povod ovoj akciji je podizanje svijesti o teškoj bolesti ALS (Amitrofična laterlana skleroza), koja je najčešće smrtonosna, zahvata sve mišiće tijela, oboljelog na kraju ostavlja potpuno nepokretnog, ali i potpuno svjesnog svog stanja.

Akciju prikupljanja pomoći za finansiranje pomoći za dalje istraživanje i traženje lijeka protiv ove opake bolesti pokrenula je svjetska organizacija ALS Association. Neobičnoj akciji, u kojoj se svjetski poznate ličnosti polijevaju kantom hladne ledene vode, pri tome doniraju novac za istraživanje i prozivaju sliedeća tri kandidata da se priključe, do sada se odazvao veliki broj prominentnih ličnosti iz svijeta.

Akcija je postala hit i među običnom rajom na facebooku. Od naših svjetskih zvijezda, akciji se među prvima pridružio Edin Džeko sa svojim saigračima iz Manchester Cityja, Vincentom Companyjem i Joe Hartom.

Na prvi pogled, ovo je besmisleni trend, ali su mnogi prepoznali njegovu svrhu i odlučili pridružiti se. Između ostalih, pridružili su se Mark Zuckerberg i Bill Gates, a prema izvještaju nekih svjetskih medija, postoje i vrlo poznate ličnosti koji su odbili priključiti se.

Istovremeno su se pojavili i kritičari akcije, dajući primjedbu da se bespotrebno prolijevaju ogromne koliline vode, dok, istovremeno, u svijetu postoje krajevi gdje ljudi bukvalno umiru od žedi, kao i to, da jedan dio prominentnih koristi ovu akciju za ličnu promociju.

Sve ovo je naravno i jedna vrsta zabave, a raja se nada da će se i neke naše usijane glave uskoro početi polivati ledenom vodom, kako bi bar malo ohladili.

Smail Špago

Komentariši