Priča o fudbalskoj Pepeljugi

¸

Jeste li čuli za SD Eibar u Primera division u Španiji?
Ništa nije nemoguće

SD Eibar, priča o fudbalskoj Pepeljugi
Klub SD Eibar iz španske provincije novi je član španske Primera division.
Prije nekoliko godina nešto slično se dogodilo u Njemačkoj kad je TSG Hoffenheim za nekoliko godina protutnjao nižim ligama, i ustalio se u Bundesligi. U španskoj Primera division od ove sezone u društvu Reala, Barcelone, Atletika i ostalih, gledaćemo jedan mali klub iz Baskije, koji na svom stadionu može primiti tačno 5.250 gledalaca. Mjesto Eibar ima 27 hiljada stanovnika, a njihovi miljenici su prošle sezone bili prvaci druge lige Španije, poznatije kao Segunda.
Stadion, Estadio Municipal de Ipurna nalazi se u samom centru ovog mjesta, a najbolja mjesta za gledanje utakmica su okolne zgrade, visoke i do 70 metara. Za konačnu potvrdu učešća u Primeri i ostvarenja sna svih stanovnika ovog mjesta iz Baskijske provincije, udaljene oko 50 kilometara od grada Bilbao, morala je biti položena finansijska garancija od 2,1 milona eura. Klub nije imao toliko sredstava u blagajni i naravno, pripomogli su vjerni navijači. Povratna donacija iznosila je 50 eura. Ključ ovog modela zasnovan je na bliskosti kluba i navijača, pošto klub sve do sada nije imao niti jednog sponzora. A u tome i jeste bila bitna razlika između ovog kluba i gore pomenutog Hoffenheima, koji je imao sponzora.
Uz ulazak u prvu špansku ligu klub Eibar ove godine slavi i 75 godina postojanja. Svoju suverenost u 40 susreta Segunde potvrdili su dva kola prije kraja, u utakmici u kojoj su pobjedili nekadašnjeg prvoligaša Deportivo Alaves. Nakon zadnjeg sudijinog zvižduka na teren je ušlo svih 5.250 gledalaca, da proslave zajedno sa igračima.
Mjesto Eibar je do sada najmanje mjesto u Španiji, iz kojeg dolazi jedan prvoligaš. I za špansku fudbalsku javnost ovaj plasman je veliko iznenađenje, a štampa je taj plasman nazvala “pričom o Pepeljugi”. Igrački kadar na tržištu ima trenutnu vrijednost od 6,9 miliona eura. Najveća prednost ekipe je odlučnost i stabilnost u odbrani. U 40 utakmica Segunde primili su svega 27 golova, a dali 47. Najbolji strijelac po imenu Jota dao je 9 golova.
Dakle, novo ime, ali i možda bude i koje iznenađenje u Primeri. Vrijedi upamtiti: SD Eibar.
Nek im je sa srećom.

Komentariši