Umjetnost na pijesku

Andres Amador pretvara plaže sa sitnim pjeskom u umjetnička djela. Vijek trajanja ovakvih djela je ograničen na nekoliko sati, između plime i oseke, dok ih more ponovi ne splače. Usprkos tome ovome Amerikancu iz San Franciska “Beach art” je trajni smisao njegovog životnog principa.
More ima svoj ritam, ali se umjetnik ne obazire na to. On ima svoje vrijeme, a njegovo “platno” su pješčane plaže. Najčešće koristi vrijeme povlačenja vode sa plaže, ne odgovara mu suhi pjesak, a za potpuni utisak njegove umjetnosti veoma su važni i bitni kontrasti, nastali kod određenog položaja sunca.
Sa ovom umjetnošću počeo je prije 10 godina, a kako kaže, i sada, svaki put kad dođe do netaknute plaže, već dok izlazi iz auta da pravi sliku, ima tremu. Kakav će biti vjetar, da li će uspjeti u onome što je zamislio. Ponekad valovi dođu ranije, prije nego što završi sliku, pa mu čitav posao mu ode u nepovrat. A kad more ponovo oslobodi plažu, svaki put se čini kao da Amador nikad nije tu ni bio.
Njegova umjetnost, koju nazivaju “Playa paintings”, postala je poznata u svijetu, a on se seli sa plaže na plažu širom svijeta. Mexico, Hawaii, Bermudas.
Za jednu sliku treba mu otprilike dva sata. Često na plažu dođe ranom zorom, isčekujući pravi momenat za početak rada između plime i osjeke, kao i izlazak sunca. Najčešće je u jednoj uvali u blizini San Franciska, ili nešto malo dalje, u Kaliforniji.
Slučajni prolaznici često ne mogu skontati šta to zorom na plaži radi bosonogi čovjek, sa grabljama u ruci. Ponekad ne razumiju njegove psihodelične krugove, neobične cvijetove, geometriju i simbole. Nakon što završi posao na pijesku, veoma važan dio posla je napraviti pravi fotos, iz pravog ugla, sa prave visine, jer ako se djelo ne fotografiše, odlazi u more sa prvim valovima plime. Za pravljenje fotosa danas koristi modernu tehniku, sa letećom kamerom. Nekad je to bilo puno kompliciranije. Fotografije njegovih djela sa pješčanih plaža su veoma tražene širom svijeta. A kako sam kaže, svaka od ovih plaža je drugačija u drugo doba dana, i pruža nešto drugo. Stijene, grebeni i lokve, sastavni su elementi njegovih slika.
Pa pogledajmo i uživajmo.

 Smail Špago
novasloboda.ba

Komentariši