Raspotočje – tragedija

Objavljena imena petorice poginulih rudara u jami Raspotočje

(fotosi:slobodnaevropa)

Još jedna teška rudarska nesreća je zadesila jamu Raspotočje, Rudnika mrkog uglja Zenica, i u drugom avgustovskom „gorskom udaru“, kome je minut-dva prethodio zemljotres, odnijela pet rudarskih života.

Poginuli su rudari: Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković, a peti rudar, koji se vodi kao nestali, je Hajrudin Bradarac, koji je prije tri dana počeo da radi u rudniku.

Pripadnici Četa za spašavanje u rudnicima su oko 11sati i 55 minuta izveli prvog spašenog rudara iz jame Raspotočje, a u narednih sat vremena izvedeno je još 29 rudara, dok pet rudara nije preživjelo ovu tešku rudarsku nesreću.

Članovi Četa za spasavanje i tehničke ekipe RMU Zenica uspjele su nadljudskim naporima da iz zatrpanih jamskih prostorija izvuku na površinu 29 rudara, koji su oko 18 sati bili zatočeni pod zemljom na dubini od oko 200 metara.

Njih je u četvrtak oko 16,30 sati, na „radnoj koti“ od oko 400 metara, zadesio zemljotres, koji je usljed velikog tektonskog pritiska izazvao novi jači „gorski udar“, i svima onemogućio povlačenje s radne zone. Nažalost, tokom izvlačenja rudara iz jame, ispostavilo se da spasilačke ekipe nisu izvukle sve zatrpane rudare, da nije sve prošlo kako treba, i da su petorica rudara izgubili živote. Njihova tijela još nisu izvučena, jer se nalaze u, za sada, opasnim i teško dostupnim prostorima u jami.

Trenutno u jami četiri ekipe Četa za spasavanje iz rudnika Zenica, Kakanj, Breza, Đurđevik, Kreka i Banovići, s pojačanim tehničkim timom rudara jame Raspotočje rade na osiguranju jamskih prostorija da bi se poginuli rudari izvukli.

Koliko je ova zona sada opasna, najbolje govori podatak da se u jami Raspotočje dogodio još jedan gorski udar, u kome, na svu sreću, nije bilo novih ljudskih žrtava.
(Fena)

Novasloboda.ba

1 komentar

Komentariši