Pjevao je Šantiću u čast cijeli Mostar!

Poznata srpska glumica Svetlana Bojković otvorila je sinoć u Mostaru 95. Šantićeve večeri poezije, koje organizuju SPKD „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i SPKD „Gusle“ i svojim scenskim izvođenjem oduševila mnogobrojnu publiku u Vladičanskom dvoru.

„Izuzetna mi je čast otvoriti Šantićeve večeri poezije, jer jako volim i tog divnog pjesnika i Mostar“, rekla je Svetlana Bojković.

Na samom početku programa, Nataša Milošević, učenica sedmog razreda OŠ „Petar Bakula“ i polaznica „Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture“ u Mostaru, pročitala je svoje najljepše pismo na svijetu. Ona je, u konkurenciji između milion i po djece iz cijelog svijeta, pobijedila na konkursu, koji organizuju Svjetski poštanski savez i UNESCO.

Pismo „Dragom proljeću“ Nataša je pročitala uz violinsku pratnju Marije Marković, profesorice violine u Muzičkoj školi „Sveti Roman Metod“ u Nevsinju.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“-Gradski odbor Mostar Branislav Rajković prisjetio je slavnog doba Mostara u kome je stvarao Aleksa Šantić i kada su u Mostaru zajedno pjevali „Gusle“, „Hrvoje“ i „Gajret“.

„Evo, bezmalo prođe čitav vijek od tog slavnog doba Mostara, a koga se svi sa sjetom sjećamo.Sjećamo se i prijeratnog Mostara i čeznemo za njim. Ali, evo večeri, koja će imati razloga da se sjećamo budućnosti“, kazao je Rajković.

Najavio je tako nastup pjevačke grupe „Gusala“ i klape „Hrvoje“, koji su se nakon cijelog vijeka našli na istoj bini, te „Mostarskih kiša“, koje su cijeloj večeri dale dodatni mostarski štimung. Pjevao je tako Šantiću u čast cijeli Mostar!

Predsjednik SPKD „Gusle“ Radislav Tubić izrazio je nadu da će najmlađi članovi „Prosvjete“ i „Gusala“ u budućnosti organizovati još bolje Šantićeve večeri.

Svečanom otvaranju Šantićevih večeri poezije prisustvovao je i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici diplomatskog kora i kulturnih institucija.

Ovogodišnje Šantićeve večti poezije traju do 29. septembra, a već sutra nastavljaju se u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru, gdje će, s početkom u 19 sati, biti otvorena izložba „Jovan Dučić u diplomatiji“, u saradnji s Arhivom Jugoslavije i SPKD „Prosvjeta“ Gacko.

A. Š.
(Novasloboda.ba)

Komentariši