Svijet i u svijetu svašta – Kafa s maslacem

Zašto odjednom sada stavljaju maslac u kafu?
Vremena kad se kafa pila s mlijekom i šećerom bi po svoj prilici trebala postati prošlost. Novi trend, krenuo iz Amerike, a odakle bi drugo, već pomalo zahvata Evropu, dobio je naziv „Bulletproof Coffee“. U prevodu nešto kao „neprobojna“, „pancir“, ili zaštitna kafa. Služi se i ispija pomješana sa jednim komadom maslaca. Prvi koji su „pali“ na ovakvu kafu su naravno, medijske zvijezde. A šta bi drugo pomislili, nego da je to bilo u reklame i komercijalne svrhe.
Izumitelj Dave Asprey kaže da kafa pomješana sa maslacem organizmu obezbjeđuje energiju za puno duže vremena nego obična kafa sa mlijeko, jer kafu sa maslacem organizam prerađuje sporije. Tako komzumenti ovog trend napitka ostaju duže budni i izbjegavaju popodnevnu rupu u efikasnosti.
Recept je jednostavan: Običnu kafu izmješati sa kašikom maslaca. Maslac, po Aspreyu, mora biti od mlijeka krava koje su koristile samo biljnu hranu. Kako se navodi dalje, ovakva kafa bi trebala pomagati i kod skidanja kilaže jer u međuv remenu štiti organizam od napada glagi.
Nama, običnim, tradicionalnim ispijačima prijepodnevnih i popodnevnih kafa, i kafa u svakoj prilici, ostaje neodgovoreno jedno pitanje:
Ima li ovakva kafa ikakav ukus?
spagos
novasloboda.ba

Komentariši