U prometu nova novčanica od 10 eura: „Pogledati, opipati, prevrnuti“

„Pogledati, opipati, prevrnuti“

Od 23. septembra, u prometu se nalazi novodizajnirana novčanica od 10 eura. Nova novčanica, kao i ona od 5 eura, koja je uvedena u maju 2013. godine, pripada takozvanoj „Evropskoj seriji“.

Nova novčanica od 10 eura trebala bi biti dugotrajnija i sigurnija od falsifikovanja od njene prethodnice, iako su i na samoj ceremoniji predstavljanja ove nove novčanice pokazani perfektni falsifikati nove novčanice od 5 eura.

Evropska banka preporučuje, u svrhu raspoznavanja prave od falš novčanice, jednostavan postupak gledanja, pipanja i obrtanja novčanice u ruci, pri čemu se neke stvari mogu odmah uočiti.

Kao sigurnost navodi se da je brojka 10 gore, u sredini novčanice, opipljiva pod rukom. Ukoliko se novčanica okrene prema svjetlu, vidljiva je sigurnosna nit kao tamna linija, a oznaka za euro vidiljiva je po čitavoj površini novčanice, kao i vodeni znak sa obrisom Evrope. Prilikom obrtanja novčanice, u ruci pojavljuje se halogram, a sjaj broja 10 na prednjoj strani se mijenja i prelazi od smaragdno zelene u tamno plavu boju.

Smail Špago

novasloboda.ba

Komentariši