Kako nas predstavljaju

Nisam do sada znao da su u tekiji u Blagaju sahranjena dva seika. Neko je malo promasio lekciju, vjerovatno. SK (sa stranice: mostarskibehar)
(objavljeno na: www.klix.ba)
BiH među pet zemalja svijeta koje oduševljavaju veličinom i prirodom
Američki portal koji je dio PBH mreže "All that is interesting" izabrao je pet zemalja svijeta "o kojima niste ništa znali", a koje svojom veličinom i prirodom oduševljavaju. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na četvrtom mjestu.
4. Bosna i Hercegovina
Mala nacija na istoku Evrope ima historiju krvavih konflikata, ali je sada mjesto razvijenog turizma koji privlači veliki broj ljudi.

Prvi električni tramvaj napravljen je 1885. godine u Sarajevu, glavnom gradu BiH i od tada se koristi kao prevozno sredstvo.

"Imaju tri predsjednika koji su predstavnici tri etničke grupe – Bošnjaka, Hrvata i Srba. Imaju četverogodišnji mandat i svako dođe na mjesto predsjedavajućeg rotirajući se svakih osam mjeseci", stoji na portalu.
Vodopadi Kravica veličine su 121 metara i ima pad od 24 metra. Predstavlja odlično mjesto za kupanje, ali i za posjetu vinariji Ljubuški. Perućica se nalazi blizu granice sa Crnom Gorom i jedna je od posljednjih prašuma u Evropi. Najviša norveška jela nalazi se u ovoj šumi.
Tekija u Blagaju je izgrađena u 16. stoljeću po naredbi sultana i smještena je na 600 metara dugoj litici koja je najveći izvor vode u zemlji. Sada je turistička destinacija i mjesto u kojem se nalaze grobnice dvojice šeika.
Inače, u ovom predstavljanju, pored kanade,  BiH u grupi su egzotčne zemlje: Mozambik, Curacao i Vanuatu.

Komentariši