Amy Hughes istrčala 53 maratona u 53 dana – rekord za Guennissa

Engleskinja Amy Hughes (26), po zanimanju sportski terapeut, učinila je jedinstveni poduhvat u svijetu. Od 6. augusta do 27. septembra ove godine, u 53 dana, istrčala je tačno toliko maratona. Na taj način postigla je nešto, što do sada niko nije učinio. Dosadašnji rekord za žene je bio 17, a za muškarce 52 uzastopna maratona.
Ukupna pretrčana dužina iznosi oko 2.236 kilometara, pri čemu je protrčala kroz London, Liverpool, Wolverhampton, Newcastle, Glasgow i Cardiff i mnoge druge kulturno istorijske znamenitosti na Ostrvu.
Rekorderka je kompletnu akciju izvela u humanitarne svrhe i nagradu, koja iznosi 53 hiljade funti, uplatiti će u jednu fondaciju, koja se brine o oboljeloj djeci. Na obaranje rekorda Amy se odlučila nakon što je trogodišnja kćerka njenog prijatelja dobila tumor na mozgu. Rekord Amy Hughes biće upisan u Guennissovu knjigu rekorda. Nakon poslijednjeg istrčanog maratona Amy je izjavila da je vrlo zadovoljna sa postignutim i prvo što želi je da se malo ohladi i odmori.
U vezi rekorda postignutih u trkama maratonu širom postoji niz interesantnih zanimljivosti:
– Istraživač Ranulph Fienne je 2003. godine istrčao sedam maratona za sedam dana na sedam kontinenata
– Komičar Eddie Izzard je 2009. godine istrčao 43 maratona za 51 dan.
– Amerikanac Dean Karanazes je 2006. godine je na području SAD istrčao 50 maratona, za 50 dana, u 50 saveznih država, trčeći iz pravca New Yorka za San Francisco.
– Prošle godine je japanac Toru Sakurai istrčao čitav maraton noseći na leđima teret od 27 kg.
– Najviše maratona u jednoj godini istrčao je Amerikanac Larry Macon, ukupno 239 maratona, od 1. decembra 2012. do 30. novembra 2013. godine.
Spagos
novasloboda.ba

Komentariši