Koliko zdravlja u grožđu!
Polifenoli iz sočnih bobica mogu poboljšati zdravlje hrskavice, koja s vremenom ili ozljedama slabi i oštećuje se, a koljeno gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost
Grožđe je odličan izvor antioksidansai lantitumorskih spojeva, uključujući flavonoide, kvercetin i resveratol, ali kod onog crvene boje. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.
Naučnici smatraju da konzumiranje grožđa može pomoći osobama koje boluju od osteoartritisa koljena.
Naime, polifenoli iz sočnih bobica mogu poboljšati zdravlje hrskavice koja s vremenom ili ozljedama slabi i oštećuje se, a zbog čega koljeno gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost.
Grožđe nije samo crno i bijelo, baš kao i sve ostalo u životu! Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoji crno, ljubičasto, zeleno, kao i ružičasto grožđe. Neovisno o vrsti, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, C, B6, B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C.
Najvažnija dobrobit koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na slobodne radikale u tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje srca.