Mandarine štite srce
Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo “lošeg” holesterola
Mandarine su ukusne i malo ko ih ne voli. To citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi. Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na univerzitetu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga, mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C, koji je višestruko koristan.
Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo “lošeg” holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija.
Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre. Također, mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno.
Na slici, umjetnost guljenja mandarine…