Raritet iz 1905. – Automobil na parni pogon

Godina proizvodnje 1905. Stanje prvoklasno. Marka Gardner-Serpollet 18HP Type L Phaeton Steamer. Zemlja proizvodnje Francuska. Pogon parna mašina. Gardner.Sepollet je tih godina bio specijalista za ovu tehniku, i najveći proizvođač parnih automobila. U godinama oko 1905. proizvodili su oko 100 automobila godišnje.

Pogon: parna mašina, a u parnom kotlu razvijala se temperatura i do 450°C.

Upravljač je bio vrlo pregledan sa okruglim instrumentima u sredini, koji su pokazivali temperaturu kotla.

Automobil je postizao 70 km/h. Kabriolet karoseriju je proizvodio Keller iz Pariza, tada najpoznatiji proizvođač karoserija.

 

Gardner-Serpollet 18HP Type L Phaeton Steamer nije obični oldtajmer. On je automobil na parni pogon. Krajem oktobra najavljena je licitacija ovog 109 godina starog automobila.

Brtitanska aukcijska kuća Bonhams jednom godišnje na aukciji „London to Brighton Run Sale“  nudi rijetke oldtajmere, koji podsjećaju na najstariju poznatu autotrku na svijetu, koja je vožena od 1896. godine.

Ove godine automobil  18HP Type L Phaeton Steamer naznačen je kao “highlight” ovogodišnje aukcije

Britanski farmer i kolekcionar automobila George Miligen je 1957. godine od bivšeg vlasnika kupio ovaj parni auto po, za današnje uslove, smiješnioj cijeni od 450 britanskih funti.

Očekivana cijena na aukciji 31. oktobra u Londonu kreće se između 430 i 450 hiljada Eura.

(izvor:bild)
novasloboda.ba

Komentariši