Aktuelno – Vrijeme je kestenja

(heisse Maronen, Köln)
 
Pitomi kesten je izuzetno hranljiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve grupe vitamina B

 

Postoje dvije vrste kestena pitomi i divlji. Pitomi kesten je jestiv i uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teško su probavljivi, ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljikohidrata,  bjelančevina,  šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena ko­ristili kao važna namirnica u prehra­ni siromašnih slojeva društva, a divlji kesten kao hrana za stoku.

Pitomi kesten je izuzetno hranlj­iv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u

prehrani na razne načine – kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.

Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 posto tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi probleme s dišnim sistemom, čist organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.

Što se tiče divljeg kestena, nje­govi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti, te se koriste najčešće u liječenju proble­ma s venama i reumom. Divlji kes­ten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih obo­ljenja.

(avaz)

Komentariši