Šipurike – eliksir zdravlja i mladosti

Sinonimi: šipak, šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika.

Lat: rosa canina

 

U narodnoj medicini šipurike se upotrebljavaju za liječenje gastritisa (upala želuca), dijareje (proljeva), a prije svega, da bi se spriječila avitaminoza (nedostatak vitamina). Kao i većina drugih ljekovitih biljaka, ima diuretičko dejstvo, odnosno podstiče metabolizam i razmjenu materi ja u organizmu učestalim mokrenjem. Da bi se pripremio čaj od šipurika, osušeni plod može da se zdrobi ili cijeli prelije vrelom, ključalom vodom. Svjež plod, koji sadrži obilje vitamina C, specifičnog je mirisa i ukusa. Osim čaja, od šipurika se pravi i džem, kao zdrava poslastica za zimu.

Od plodova šipurika može se praviti i ljekovito vino, koje je također odlično za zdravlje, tačnije puno je vitamina. Ipak, najširu primjenu ima industrijski čaj u vrećicama, koji je, prije svega, osvježavajući i blagotvorno djeluje na rad srca i bubrega. Može da se pije u većim količinama bez štetnih posljedica.

Jedna kašika usitnjenog i osušenog ploda šipurike nalazi se 60 mg vitamina C, što je dvostruko više nego u istoj količini narandže. Ta količina vitamina C zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka.

Komentariši