U Parku mira 60 sadnica maslina

…lokacija Sjeverni logor, iza Druge gimnazije u blizini mosta Sutina-Avenija…želimo ih zasaditi po cijelom gradu. Na Čekrku su posađene dvije, a kod Gradske vijećnice već godinu i pol dana raste jedna maslina…

Glumci predstave “Maslinova grana” i mnogobrojni građani jučer su na lokaciji Sjeverni logor, iza Druge gimnazije u blizini mosta Sutina-Avenija, posadili 60 maslina i na taj način poslati poruku mira i slobode svim građanima. Nakon održane 50. po redu spomenute predstave odigrane u Omladinskom studiju MTM 1974 na Memorijalnoj sceni 2532 glumci i gledatelji su se zajednički uputili prema budućem Parku mira gdje su posadili sadnice.

”Predstava je i nastala iz cijele situacije koja se događa u našem gradu. Rezultat je provokacija na upit kako nam je živjeti u Mostaru. Kada govorimo o općoj podijeljenosti, ova predstava može biti univerzalna poruka i cijelom svijetu. Poruka je ta da želimo izići iz okova i razrušiti barijere. Svi smo mi isti i želimo normalno funkcionirati i družiti se”, istaknula je Merima Macić, članica Omladinskog studija Teatra mladih u čijoj režiji je izvedena predstava. U idućem razdoblju u park u Sjevernom logoru će se postaviti klupe i košare za smeće te jarbol sa zastavom mira. Pored svake sadnice postavit će se i pločica s imenom donatora, a dobra stvar je što je površina pod videonadzorom.

 

Zasađene masline

Sadnica masline je 60, mada ih je simbolički 50. ”Ovih 10 je donirao Konzulat Turske u Mostaru. Također, sadnice su donirali i Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske iz Bijeljine i poduzeće iz Mostara Agro Neretva. Teatar ih je platio samo 5. Kada jednu stabljiku posadimo, korisno je, a pogotovo kada ih je više i sa simbolikom”, kazao je Sead Đulić, umjetnički rukovoditelj MTM-a.

”Ideja je da se masline počnu saditi na zelenim površinama kod škola. Želimo ih zasaditi po cijelom gradu. Na Čekrku su posađene 2, a kod gradske vijećnice već godinu i pol dana jedna maslina raste”, rekao je Đulić. Naime, on je istaknuo da se masline planiraju posaditi u svim općinama u BiH koje se nalaze na granici.

 

Predstava i izvan BiH

Dosad je predstava izvođena i izvan BiH, u Bugarskoj, Kragujevcu, Skopju i tamo su također sađene masline. Osim u Mostaru, masline su sađene u Čapljini, Posušju, Prozoru, Bileći, Stocu, Ugljeviku, Srebreniku, Vlasenici, Sanskom Mostu, Tesliću, Kupresu i Bosanskom Novom.

 

Komentariši