Preslušano – Pink Floyd, Endless River

(Tekst objavljen u: slobodnabosna)

 

Beskrajna rijeka protekla dvadeset godina prekasno

 

Prije izvjesnog vremena pojavio se dugo najavljivani poslijednji album grupe Pink Floyd, pod nazivom Endless River. Prije samog pojavljivanja album je potukao sve dosadašnje rekorde u pretprodaji na američkoj online trgovini Amazon. Početkom ove godine najavljeno je da će kultni britanski rock bend Pink Floyd objaviti još jedan album, da će to biti njihov posljednji album, sa davno napravljenim, a još  neobjavljenim snimkama, a to je bio mamac za milione ljubitelja i poštovatelja njihove muzike, da se album naruči mjesecima ranije.

Poslijednji album grupe Pink Floyd pod nazivom The Division Bell, objavljen je prije tačno dvadeset godina. U međuvremenu sa grupom su se desile mnoge stvari i promjene, koje su vremenom rezultirale konačnim raspadom grupe. Richard Wright, jedan od osnivača grupe, umro je prije šest godina. Gitarista i pjevač David Gilmore i Roger Watters, koji je davno napustio grupu, nastavili su solo karijeru, praveći koncerte po svijetu. Posljednji zajednički nastup imali su na koncertu za djecu Palestine, u Kidlingtonu, 2010. godine.

Albumu Endless River, donosi osamnaest pjesama, plus tri numere bonusa, koje se nalaze na delux izdanju. Službeno, album su objavili preostali članovi Pink Floyda David Gilmore i bubnjar Nick Mason, a posvetili sunga pokojnom kolegi Richardu Wrightu. Od dvadeset sati snimljenog materijala, koji je preostao nakon snimanja poslijednjeg albuma The Division Bell, napravljen je izbor materijala i tako je kompletiran novi album.

Mnoge kompozicije s albuma Endless River neodoljivo podsjećaju na stari Pink Floyd, pa na određeni način djeluje i pomalo blijedo u odnosu na neprocjenjivu ostavštinu ovog kultnog benda. Prema prvim reakcijama, novi album legendarnih Pink Floyda nije ispunio očekivanja.

(tekst:slobodnabosna)

Komentariši