Show down

Kraj jedne ere – U Njemačkoj prestalo emitovanje najpopularnije show emisije „Wetten das…“

 

(fotos:bild)
Nakon 33 godine prikazivanja u subotu veče na njemačkoj televiziji ZDF je poslijednji put prikazana show emisija „Wetten das…“ – „Kladim se da…“.

Bila je to zabava za čitavu familiju subotom uveče. Znak televizijske kulture, zbog koje se  svijet ponekad pomalo i čudio, a prekidanjem njenog emitovanja nestaje i njen poslijednji ostatak. Emisija je važila kao jedan od najvećih show programa u Evropi.

Ukupno je emitovano 215 emisija, u 33 serije, šest do sedam puta godišnje. Emisije je nastala po ideji Franka Elsnera, koji je bio prvi voditelj, a nakon njega su emisiju vodili Thomas Gotschalk u dva navrata, Wolfgang Lippert i Markus Lanz.

Za učešće u emisiji javljali su se kandidati tvrdeći da mogu napraviti nešto skurilno, u kratkom periodu. Jedan prominentni gost bi se kladio da to mogu ili ne mogu to učiniti, a u slučaju da ne dobije opkladu, bio je dužan napraviti nešto zabavnno, ili karitativno. Pored opklada krpz emisiju su prolazile muzičke zvijezde izvodeći svoje najnovije, ponekad i premijernw hitove, kao i čitav niz promine5ntnih, u tom momentu najaktuelnijih gostiju, koji su vodili opuštene razgovore. Emisija je svaki put snimana na drugom mjestu, a završna ljetna emisija bivala je snimana u Španiji. Opklade su bile za izvođenje u Sali, pred gostima i gledaocima, kao i gradska opklada koju bi pripremao grad domaćin. U svakoj emisiji je proglašavan pobjednik, sa najboljom opkladom. Pored toga u svakoj emisiji je bila i jedna dječija opklada, koja nije ulazila u konkurenciju ostalih, a za dobijenu opkladu djeca su dobijala posebne nagrade.

Bilo kako bilo, jednoj zabavi je došao kraj. Za nostalgičare rastanak sa jednom oprobanom, sigurnom zabavom. Na redu je nešto novo.

 

(spagos)

Komentariši