Zaboravljene vrijednosti: Dan rudara i Husinska buna

Rudarska značka iz pedesetih godina prošlog vijeka
 
 
Vjerovali ili ne: U BiH svaki narod ima svoj Dan rudara. U RS taj dan slavi se 17. decembra, na Svetu Varvaru, u Hercegovini rudari slave svoj dan na Svetu Barbaru, zaštitnicu rudara.
 
Prije rata tradicionalno Dan rudara obilježavao se samo 21. decembra u BiH, kao i u cijeloj bivšoj državi. Ovaj dan poznat je po čuvenoj Husinskoj buni iz 1920. godine.
Selo Husino, nadomak Tuzle, uvijek će ostati upamćeno po čuvenoj Husinskoj buni. Bio je to otpor 7.000 rudara koji su životima željeli obraniti svoj ponos i čast od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima.
 Kao vođa otpora Husinske bune, Juro Kerošević osuđen je na smrtnu kaznu. Rudari su zbog toga opet napravili bunu i priredili niz akcija solidarnosti prema svom drugu. Pridružile su im se kolege iz inozemstva, pa je vlast bila primorana smrtnu kaznu Keroševiću zamijeniti sa 20 godina robije.
Kada je prije 82 godine 7.000 rudara krenulo u otpor protiv državne vlasti koja ih je prevarila, vodili su se samo jednim ciljem – spasiti moral i dostojanstvo svakog čovjeka. U bunu su išli iz solidarnosti prema drugima i drugačijima. Tako bi Husinska buna i danas mnogima mogla poslužiti kao lekcija života.

 

(Izvor:Slobodna evropa)

Komentariši