Pomračenje Sunca 20. marta

Uskoro nas očekuje jedan ne tako rijedak astronomski događaj, pomračenje Sunca, koje će u našim krajevima biti djelimično, a potpuno äe biti daleko na sjeveru Evrope.
Pomračenje Sunca desiće se 20. marta 2ß15. godine, sa početkom oko 9 sati i 40 minuta, a trajaće skoro do podne. Mesec će tom prilikom prekriti nešto manje od 50 procenata Sunčeve površine, tako da će to biti sasvim dovoljno za ugodno posmatranje. Najbolje vrijeme za posmatranje, kako to javljaju astronomi, biće oko 10 sati i 45 minuta.
Nama ostaje da se toga dana nadamo vedrom nebu, obzirom na nestabilnost vremena u ovo doba godine, pa je za potpuni užitak u ovoj nebeskoj pojavi potrebno i malo dodatne sreće. Naravno, to će biti poseban izazov za fotografe, uz dobre vremenske uslove, da ovu pojavu ovjekovječe svojim kamerama. Ovdje treba napomenuti da direktno gledanje, kako se to u narodu kaže, golim okom, nije preporučljivo, a preporučuje se korištenje zaštitnih folija i stakala.
Na fotografijama objavljenih ovih dana u stručnim medijima, timeanddate.com, prikazana su područja na kojim dijelovima planete će se ovo pomračenje vidjeti i u kojoj mjeri.
Kako dolazi do pomračenja Sunca i u kojim slučajevima?
Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog mjeseca, odnosno kada je Mjesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno, Mjesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako spriječava sunčevu svjetlost da stigne do pojedinih dijelova Zemlje. Razlikujemo potpuno, delimično i prstenasto pomračenj,a koja zavise od trenutnih udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje, odnosno od njihovih trenutnih prividnih prečnika, koji su jako slični.
Do pomračenja Sunca dolazi kada je Mjesec udaljen najviše 16 stepeni u ravni svoje putanje od čvorova i može se destiti minunum 2 puta, a najviše 5 puta godišnje. Područije na Zemlji sa koga se vidi potpuno pomračenje je jako usko i iznosi u prosjeku oko 200 kilometara.
Osnovna stvar: Ne treba gledati direktno u Sunce, ali ako se baci jedan brzi pogled, neće se desiti ništa opasno, a oni, koji su pomračenje sunca doživljavli već dosta puta u životu, mogu se sjetiti jedne od najjednostavnijih metoda. Komad stakla se nagaravi iznad vatre, da pocrni, i pomračenje sunca se takvo staklo može gledati do mile volje, bez ikakvih posljedica.
Smail Špago

Komentariši