Na granici sjećanja – Vesna Vulović

Vesna Vulović je prije 43 godina preživjela pad aviona sa 10 hiljada metara

Slučaj pada JATovog aviona mi je uvijek nekako u sjećanju, skoro svaki put se sjetim toga događaja kad se desi neka avionska nesreća, baš zbog slučaja, jer je stjuardesa Vesna Vulovoć preživjela pad aviona sa 10 hiljada metara, nalazeći se u središnjem dijelu aviona, vezana za sjedište.U sjećanju mi je ostalo, kako je onog vremena pričano, da je spašena jer je bila u repu aviona (?).
Bio sam u prilici dosta puta pričati ovu priču, koju sam tada, prije 43 godine pomno pratio u medijima. Međutim, mnogi nisu nikad čuli za nju, neki ne vjeruju da se nešto tako moglo desiti. U novije vrijeme, u vrijeme interneta, sve se može pričitati na Wikipediji.
Dok se danas na svim kanalima vrte slike avionske nesreće aviona Germanwingsa, koji se srušio iznad Francuske, a u kome je poginulo svih 150 putnika i članova posade, sjetio sam se ponovo Vesne Vulović. U štampi je danas na nekoliko mjesta napisano da se taj dogadjaj desio 26. januara 1972. godine. Let je bio na liniji Stockholm – Zagreb, sa spuštanjem u Kopenhagenu. Avion se srušio nedaleko od češkog sela Srpska Kamenica, (Windisch Kamnitz), koje se nalazilo u neposrednoj blizini tadašnje DDR. Poginulo je svih 27 putnika.
Svjetski mediji su nakon preživljavanja pričali o “svjetskom čudu”. Zbog ovog slučaja Vesna je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda.

Vesna se detalja sa ovog leta sjeća i danas, iaoko su protekle 43 godine:
«Sjećam se ulaska u avion i leta Kopenhagen – Zagreb. Pamtim samo sliku žena koje su s djecom stajale u avionu kada je počeo padati sa 10.000 metara visine iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenica. Panika. Kazala je to jučer u izjavi za “Avaz” Vesna Vulović, bivša JAT-ova stjuardesa, jedina žena koja je preživjela nemoguće 26. januara 1972. godine i tako ušla čak i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela smrtonosni pad. – Evo pune 43 godine, više se mnogo toga i ne sjećam, ali ta slika poginulih putnika u avionu koji pada me proganja. Mnogo je lakše umrijeti. Teže mi je bilo da preživim nego onima koji su umrli“.

Vesna Vulović, jedina preživjela, nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuadresa, već za šalterom, nakon potpunog oporavka od povreda, među kojima su bile fraktura lobanje, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen, zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadolje. Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija.
Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Mekartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji.
Danas je u invalidskoj penziji, i kako kaže, jedva sastavlja kraj sa krajem.

U prilogu isječak iz Dnevnog avaza od 25. marta 2015. godine.

(spagos)

Komentariši