Radno mjesto pećina

Jedan Amerikanac po imenu Ra Paulette (68), već 25 godina radi u pećini? A ono što tamo radi, čudesno je i jedinstveno. Zajedno sa svojim psom, već 25 godina kreće se kroz pustinju New Mexica, i bogu za leđima, u usamljenosti Divljeg zapada, stvara ogromne pećine u pustin jskim pješčanim stijenama.
To su grandiozne podzemne palate, koje je Paulette iskopao i izdubio samo uz pomoć krampe i lopatice. To je posao koji on radi već decenijama dugo.
Paulette nije ni inžinjer, ni arhitekta. On je jednostavno čovjek, koji je u ovoj skoro nenaseljenoj pustoši našao svoj životni mir.
„Ne mogu sam sebe opisati kao zanesenjaka. Jednostavno, pronašao sam ono što mi čini zadovoljstvo. A ako radiš ono što voliš, onda to radiš svakog dana”. objašnjava Paulette ono što radi.
Svaka pećina je priča za sebe. Negdje su to svjetlošću osvjetljene hale sa stubovima, sa ukrašenim, uglačanim zidovima. U nekima ček ima i struje, i u njima se može za sitnu paru i prenoćiti. Paulette sebe vidi kao nekog čarobnjaka, koji se igra sa prostorom, koji sa onim što je tom prostoru već dato od majke prirode, pravi magične stvari. Svako ko uđe u jednu od ovih pećina automatski postaje sretan.
„Ja to nazivam efektom pećine. Prikrivena arhitektura, neuobičajene perspektive, očaravajuće svijetlo, prvo stvaraju čuđenje, a zatim duboki osjećaj sreće”, opisuje Paulette taj efekat sreće.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši