Street Arts Festival Mostar

U OKC Abrašević u Mostaru sinoć je svečano otvoren četvrti po redu Street Arts Festival.
Na ceremoniji otvaranja, posjetiocim festivala, gostima i učesnicima festivala obratili su se glavna organizatorica Marina Đapić, direktorica United World Collega u Mostaru Valentina Mindoljević, austrijski ministar Wolfgang Tile, počasni konzul Pierino Deldum i mladi splitski umjetnik Marin Tudor.
Festival je ove godine dio velikog kulturnog projekta Youth Art Movementa, koga implementira organizacija Youth Power.
Street Arts Festival okuplja mlade talentovane umjetnike iz regije i svijeta da svojim umjetničkim vizijama obogate gradsko sivilo bojama nadrealizma, mislima precrtanih na površine zidova oronulih i starih zgrada, te da zajedno stvaraju novi urbani pokret oživljavanja grada Mostara. Festival će trajati četiri dana i kroz ta četiri dana nudiće posjetiocima obilje kreativnog programa, uz dobru zabavu.
Iako je prvi dan festivala padala kiša, to nije spriječilo učesnike i umjetnike da se late kisteva, slikarskih boja i krenu u oslikavanje grada.
Jedni od hrabrih umjetnika koje nije remetila kiša su Ella i Piter iz Francuske, koji svojim crtanjem zarađuju za život. Po prvi put, stigli su u Mostar. Oduvijek zajedno crtaju, a svojim slikama pokušavaju prikazati ono što ne mogu iskazati riječima.
Na samom početku festivala, održana je Muziklaža, radionica, koju vode dva zanimljiva umjetnika iz Beča, koja će trajati kroz sva četiri dana festivala.
Od mnogobrojnih međunarodnih autora koji su se odazvali festivalu, oduševljenje svojim prvim dolaskom u Mostar nije krio umjetnik Robin Abramović iz Austrije. Svoje radove naziva protestnom umjetnošću, a jedan od svojih radova je posvetio podijeljenosti grada inspirisan upravo tom činjenicom.
Takođe je svoju prvu izložbu „Organske refleksije” održao mladi student grafičkog dizajna Bruno Bijušić, na zanimljivoj lokaciji u Ćorovića kući.
Uveče su atmosferu svojim mutimedijalnim performansom „Slikom na buku” zagrijali Maja Zećo, Mensur Demir i Nedim Ćišić, koji su pokazali kao izgleda spoj muzike i slike.
Festival jesavršeno zaokružen svirkom mostarskom indie rock benda Jester’s play, koji je upravo na ovom koncertu predstavio svoj prvi album „Sapereaude”.
(Novasloboda.ba)

Komentariši