Vruća voda, hladna voda

Moć vruće i hladne vode i kako djeluju

Postoji mnogo različitih načina da se pojača cirkulacija u začepljenom i oboljelom dijelu tela. Postoji ljekovito bilje koje pojačava protok krvi, poput ljute paprike i đumbira. Postoje i biljke koje se mogu koristiti za razrjeđivanje krvi, poput bijelog luka. Bijeli luk razrjeđuje i limfnu tečnost, pa poboljšava protok limfe. Postoji i “limfna masaža”, razne vrste švedske masaže, koje podstiču pokretanje tečnosti u tijelu, zatim, obična masaža, fizička aktivnost i vježbe, sve to pokreće mišiće i stimuliše nervni sistem. Postoji i hrana koja je posebno dobra za nerve i mišiće. Tu su i razne terapije za liječenje emocionalnih stanja. Ali od svih ovih metoda liječenje u prirodnoj medicine kao najbolja i najefikasnija metoda za pokretanje krvi pokazala se primjena vruće i hladne vode.

Vruća voda
Vruća voda, ili bilo šta drugo vruće, kada se primjeni na površinu tijela, širi kapilare i vene, i izvlači krv iz dubljih tkiva do površine. Momentalno dolazi do promjene krvotoka i podizanja ka površini. Takođe, time se opuštaju mišići, pa se poboljšava i protok limfe, koja dalje otklanja pritisak sa nerava i omogućava bolji protok nervnih signala. Vruća voda ima i fizičko i emocionalno umirujuće dejstvo. Dakle, ona izvlači krv na površinu i poboljšava krvotok, i umiruje tijelo i opušta mišiće, time poboljšavajući protok limfe i nervnih signala.

Hladna voda
Primjena hladne vode na površinu tijela ima potpuno suprotno dejstvo. Ona smanjuje kapilare i vene na površini tijela i odvodi krv dublje u tijelo, dakle pomjera krv u suprotnom smjeru. Kontrahuje mišiće i time odvodi i limfu iz tog dela tijela. Ne umiruje nerve, već ih nadražuje i okrepljuje. Razbuđuje vas. Ima suprotno fizičko i emocionalno dejstvo od toplote.

Vruća i hladna voda
Vruća voda može da se primjenjuje za opuštanje tokom kupke, a hladna za razbuđivanje pri tuširanju, ali i u svrhu liječenja bolesti hidroterapijom. Jedan od najboljih načina da se razbije “blokada” u oboljelom dijelu tijela i da se izliječi bolest jeste da se krv što brže dovodi u taj dio tijela i odvodi od njega, a tako isto i za limfu; i mišići da se brzo kontrahuju i opuštaju, a nervi da se brzo čas stimulišu, čas smiruju; da se brzo čas razbuđujete, a čas uspavljujete. Ovo je najbolji način da se djeluje i na krvotok, i na protok limfe, i na nerve, i na mišiće, i na emocije. Tretman sa vrućom i hladnom vodom je jači lek od bilo koje ljekovite biljke, tretmana sa ljutom paprikom, ili psihoterapije. Ovaj tretman pomjera gore i planine.

(sa stranice: Tinkture Dr. Ričarda Šulca)

Komentariši