Panorama Huberta Sattlera – Stari most 1894. godine

Hubert Sattler (1817. Salzburg – 1904. Wien, Austrija) poznati austrijski slikar pejsaža, nije radio slike za tržište, posebnu je pažnju posvećivao pogledima na detalje egzotičnih mjesta.
Umjetnik je stvarao iluziju svijeta, predstavljajući prigodne panorame, koja su se u njegovo vrijeme zvale konsorama. Sve slike koje je stvarao, a pošto su bile panorama, bile su ogromnih dimenzija, postavljane su u potpuno zamračene prostorije, u kojima je jedino slika bivala osvijetljena. Tako predstavljana slika stvarala je gledaocima poseban ugođaj.
Slike Huberta Sattlera izlagane su u mnogim zemljama Evrope, čak i preko okeana. Svoja djela stvarao je tokom putovanja od Bliskog istoka do Latinske Amerike. Sve svoje slike umjetnik je ostavio svom rodnom gradu Salzburgu. Danas su postavljene u Muzeju panorama u Salzburgu, jednom privatnom muzeju, koji se nalazi u sklopu muzeja grada Salzburga, gdje je smještena stalna postavka.
Otac Huberta Sattlera, Johan Michael Sattler, (1876. – 1847.), tvorac je „Sattler panorame“, vrijedne kolekcije panoramskih slika grada Salzburga. Hubert Sattler je naslikao detaljnu panoramu grada Salzburga, dimenzija 26×5 metara. Sin Huberta Sattlera, također Hubert, bio je oftalmolog i profesor na raznim univerzitetima. Grad Salzburg je ukazao Hubertu Sattleru izuzetnu počast imenujući njegovim imenom jednu ulicu u ovom gradu.
Hubert Sattler je 1894. godine boravio i u Mostaru i tom prilikom napravio panoramu Starog grada sa Starim mostom, a djelu je dao jednostavno ime: Stari most, 1894. godine.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Komentariši