Oproštaj pop stara

Nakon sedam godina Jürgen Klopp odlazi sa klupe Borussie iz Dortmunda

Prije sedam godina, kada je Jürgen Klopp preuzeo kormilo Borussie iz Dortmunda, ona je izgledala kao posrnuli div. Prvo nevolje, onda radosti, pa nevjerovatne emocije. U proteklih sedam godina kao trener, Jürgen Klopp se pobrinuo za za nezaboravne priče i trenutke.
Klopp je u prvom redu bio prijetelj i drug, zatim trener sa fudbalom punim gasa, zatim kao motivator, a onda u Bundesligi kao lovac Bayerna, a kroz sve to, Klopp je postao pop star, zatim kao čudo komunikacije i na kraju kao čovjek rekorda.
Dva puta je Borussia postala prvak Bundeslige, 2011 i 2012, pobjednik kupa DFB 2012, pobjednik njemačkog Super kupa 2008, 2013 i 2014, finalista Champions League 2012/13.
Sa njegovim trenerskim talentom postao je najbolji fudbalski učitelj u Evropi.
Njegov ofanzivni sistem igre postao je prepoznatljiv još dok je bio trener u Mainzu, a u Borussuiji se razvio do perfekcije. Njegov fudbal su nazvali fudbal sa punim gasom, što je podrazumjevalo kontra presing na protivnika, čak na njegovom šesnaestercu, i igra punom snagom do zadnje minute. Ali i pored svega, nekada dođe do zastoja. Zadnjih godina ostajao je redovno bez najboljih igrača, a sa onim što je imao na raaspolaganju, nije mogao daleko.
Protekle sezone jesenji dio prvenstva završio je na poslijednjem mjestu, da bi se do kraja sezone popeo do sedmog mjesta, i plasirao u finale ovogodišnjeg DFB kupa.
Nakon lošeg jesenjeg dijela prvenstva najavio je da će trenerski posao u BVB obavljati još do kraja sezone. Večerašnje finale ujedno je oproštaj Jürgena Klopa od Borussie, ali i oproštaj Bundeslige i navijača od Jürgena Kloppa. On nije bio glamurozan, ali je ipak postao pop star među trenerima. Danas je nezaobilazni lik u mnogobrojnim reklamama, smije se, ali i cereka sa reklamnih panoa, uvijek spreman dati najpodesniji komentar, i nakon poraza i nakon pobjede. Ovakav tip će nedostajati Bundesligi. Novi izazovi i zadaci su pred njim.

Tschüs, Kloppo!

(spagos)

Komentariši