Dan bijelih traka u BiH

Fašizam i genocid u BiH više se nikada i nikome ne smije ponoviti, niti zaboraviti

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini jutros je izvjesio bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada su pripadnici srpskih policijskih i vojnih formacija naredili da se u cilju razlikovanja i prepoznavanja, označe svi pripadnici nesrpskog naroda na području sjeverozapadne Bosne.
Godinu dana kasnije, 9 maja 1993. godine, i građani Mostara su putem radija također bili pozivani da isktaknu bijele čaršafe na prozore. Nakon toga slijedilo je odvođenje u logore.
„Genocid je počinjen i da se niti žrtve niti organizacije koje se bore za prava žrtava niti svi antifašistički nastrojeni građani BiH nikada neće umoriti u ovakvim i sličnim nastojanjima podsjećanja, opominjanja i nastojanjima da isključivo odgovorni budu procesuirani“ istakao je predsjednik saveza Jasmin Mešković.
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini učestvuje u obilježavanju ovog velikog dana u cilju njegovanja kulture sjećanja, podsjećanja i opominjanja na sve nevino ubijene i na sve one kojima je isticanje ovih ponižavajućih bijelih obilježja predstavljalo uvod u prisilno i protivpravno zatvaranje u formirane logore, mašinerije smrti, u kojima su izgladnjivani, mučeni, silovani, ubijani.
Takođe je pozvao građane u BiH da isticanjem odgovarajućeg bijelog obilježja „govore u ime svih onih koji to danas ne mogu, onih koji su bili žrtvama fašističke politike, i pošalju jasnu poruku da se fašizam i genocid u Bosni i Hercegovini više nikada i nikome ne smije ponoviti, ali niti zaboraviti“.

Komentariši