Nekom kupus, nekome lijek


Kupus kao lijek, nije loše znati, a mnogi ga baš ni ne vole.

Svjež kupus obiluje vitaminima i mineralima, prije svega vitaminom C, fosforom, kalcijumom, cinkom, magnezijumom, vitaminom A, B1, B2… 
Zeleni i crveni kupus posebno su važni kao izvor vitamina K. Kod osoba oboljelih od osteoporoze, kao i onih koje i pri malim posjekotinama imaju obilna krvarenja, često je prisutan nedostatak vitamina K, koji se dovodi u vezu s urođenim defektima kod fetusa. Vitamin K važan je i za pravilno zgrušavanje krvi, razvoj kostiju i održavanje zdravlja arterija. Osim najpoznatijem zelenom kupusu, velika važnost pridaje se i onom crvenom.

Štiti mozak – Sok od svježeg kupusa štiti mozak od štetnog djelovanja slobodnih radikala i štete koju prouzrokuje starenje.

Giht i reuma – Zbog velike količine minerala i kalijuma, kupus podstiče izlučivanje vode iz tijela i liječi bolesti izazvane poremećenom razmjenom materija, kao što su giht i reuma.

Problemi sa varenjem – Njegov svjež sok djelotvoran je pri liječenju problema s crijevima i čirom na želucu.

Afrodizijak – To su samo neke od zdravstvenih prednosti ovog povrća koje je i jedan od vodećih afrodizijaka – ako ga jedete dva puta dnevno u razdoblju od nedelju dana, vaš libido doživjeće pravu renesansu.

Niska kaloričnost – Srednje velika šoljica nasjeckanog kupusa ima svega 22 kalorije. Stoga ne čudi popularnost takozvane "kupus dijete" koja navodno daje odlične rezultate.

Protiv proliva – Ukoliko uzimate jednu ili dve čaše svježeg soka od sirovog kupusa svakog dana između obroka, možete se riješiti proljeva ili upale crijeva. Tri čaše soka od svežeg kupusa na dan najbolji su lijek za čir na želucu.

Protiv malokrvnosti – Zbog velike količine mineralnih soli, vitamina i hlorofila, preporučuje se malokrvnim osobama da ga jedu sirovog, te da svakog dana popiju dvije čaše iscjeđenog soka.

Zanoktice i gnojne upale žlijezda – takođe se „rješavaju” listovima kupusa koji suzbijaju upale i izvlače gnoj. Na gnjojno mesto stave se tri kupusova lista tako da pokriju veliku površinu i ostave nekoliko sati, 

SUPERSAVET: Jedna od najvećih zamjerki kupusu jeste što stvara nadutost, međutim glavni razlog tome je njegovo kuhanje. Kupus kuhanjem gubi i mnoga ljekovita svojstva, pa se preporučuje da se jede u sirovom obliku.

(Tinkture Dr.Ričarda Šulca)

Komentariši